سایت سنگنوردی روبیات
سایت سنگنوردی روبیات از مناطق سنگنوردی خراسان جنوبی بوده که در نزدیکی روستای روبیات از توابع شهرستان خوسف واقع شده است. این سایت سنگنوردی را میتوان یکی از بهترین سایتهای موجود در خراسان جنوبی دانست. در حال حاضر حدود ده مسیر اسپرت، دیواره، صعود مصنوعی و تمرینی درهنوردی در این منطقه گشایش شده است. ظرفیت موجود در منطقه امکان گشایش مسیرهای بیشتر را نیز داشته و امید است مربیان و سنگنوردان کشور بیش از پیش به این منطقه توجه داشته باشند.
سایت سنگنوردی روبیات دومین منطقه سنگنوردی استان خراسان جنوبی است که در سال 1398 رسما آغاز به کار کرد. هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی خراسان جنوبی با برگزاری جشنوارهی سنگنوردی در این ناحیه، فعالیت سایت را رسما اعلام کرد. مطالب ارایه شده در این مقاله برگرفته از توضیحات آقایان امیرحسین رستگار و نیمایساری است. قدردان همکاری و همیاری این عزیزان هستیم.
برای سنگنوردی بهتر و تمرینات موثر در هر منطقه؛ ابتدا باید با محیط و ویژگیهای موجود در آن، آشنا شویم. از همین روی، در تیم آی ادونچر به دنبال معرفی سایت های سنگنوردی ایران هستیم و در این معرفی سعی میکنیم تا بهروزترین اطلاعات را با شما به اشتراک بگذاریم. در این مقاله ابتدا نیم نگاهی به مناطق سنگنوردی خراسان جنوبی خواهیم داشت و سپس به معرفی روستای روبیات میپردازیم. برای آشنایی با سایر مناطق سنگنوردی ایران و سایتهای ورزشی موجود در طبیعت اینجا کلیک کنید.
مناطق سنگنوردی خراسان جنوبی
خراسان جنوبی با موقعیت جغرافیایی ویژه و غنای تاریخی و باستانی همواره مورد توجه گردشگران تاریخی و اکوتوریست بوده است. این استان به واسطه نزدیکی با کویر همواره مورد توجه ورزشکاران و به ویژه طرفداران به کویرنوردی و بیراههنوردی(آفرود) نیز میباشد. اگر اهل تاریخ باشید میدانید که خراسان جنوبی در گذشته بخش اصلی سرزمین قهستان را شامل میشد و جزیی از خراسان بزرگ بود. قهستان نام سرزمینی تاریخی و کهن است که با دربرداشتن کوهساران و چشمهساران از موقعیت ویژهای در مرکز فلات ایران برخوردار بود.
با نیم نگاهی از منظر دیرینشناسی به این دیار، ردپاهایی از دایناسورها را خواهیم یافت. این سرزمین یادگارانی از حیوانات عظیمالجثه را از میلیونها سال پیش در خود جای داده است. این ردپاها مربوط به حدود 30تا 50 میلیون سال پیش بوده و به صورت حفرههایی بیضی شکل بر روی ارتفاعات رشته کوه باغران، در نزدیکی بیرجند و خوسف قرار دارد.
استان خراسان جنوبی با دربرداشتن رشته کوه باغران، کوه قلعه، سیاه کوه و سبزکوه همچون عروسی در میان کویر میدرخشد. شاید برای بسیاری از ما ایرانیان و حتی آنهایی که فراتر از مرزهای این کشور زندگی میکنند بسیار جذاب و رمزآمیز باشد. که چگونه در منطقه و ناحیهای کویری و بیابانی چنین جاذبههایی شکل گرفته و کوهسارانی با ارتفاع بیش از 2700متر از سطح دریاهای آزاد، را شاهد هستیم.
وجود این کوهها و ارتفاعات موجب شده تا در سالهای اخیر و با توسعه ورزش سنگنوردی در ایران، چندین سایت سنگنوردی در خراسان جنوبی شکل گیرد. هرچند که مناطق سنگنوردی خراسان جنوبی از ارتفاع زیادی برخوردار نیست اما برای آموزش و تمرین حرفهای ها جایی دنج و مناسب است. بر اساس آمار و اطلاعاتی که نیما یساری دبیر هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی خراسان جنوبی به ما اعلام کرد: تعداد سایت های سنگنوردی خراسان جنوبی به تعداد انگشتهای دو دست نمیرسد. علت این امر هم مشخص است، تعداد سنگنوردان این استان حدود ده تا 15نفر بیشتر نیستند.
سایت سنگنوردی نروگ در شهرستان قاین که به تازگی و در همین امسال(1401) ایجاد شده است ظرفیت بسیار مناسبی برای تمرینات سنگنوردی، دیوارهنوردی و کارباطناب دارد. اگر به تمرینات سنگنوردی بولدر در طبیعت نیز علاقمند هستید باید بگویم این ناحیه جای بسیار دنج و مطلوبی برای چنین تمریناتی است. فقط کافی است در سفر به این منطقه بولدر پد به همراه داشته باشید.
سایت سنگنوردی کال سردر ، واقع در شهرستان طبس، در حال حاضر بیش از 40 مسیر آماده دارد. این منطقه سنگنوردی دارای چهار زون سنگنوردی است و با قرارگرفتن در کنار چشمه آب گرم و آب سرد مرتضی علی تمرین و حضور در آن خالی از لطف نیست. سایتهای سنگنوردی حسینآباد و بند دره نیز از سایتهای آموزشی سنگنوردی بیرجند میباشد. منطقه سنگنوردی بزرگمهر در قاین و سایت سنگنوردی سبزرود در سرایان از دیگر مناطق سنگنوردی خراسان جنوبی است. سایت سنگنوردی روبیات نیز که در ادامه همین مطلب به صورت مفصل آن را معرفی میکنیم در نزدیکی بیرجند و در شهرستان خوسف قرار دارد.
روبیات کجاست؟
روبیات، روستایی از توابع بخش جلگه ماژان شهرستان خوسف است. خوسْفْ از شهرستانهای استان خراسان جنوبی و از مناطق کویری کشور محسوب میشود. شاید شما هم مثل من، از وجود یک سایت سنگنوردی در ناحیه کویری ایران تعجب کردهاید، اما باید گفت این منطقه را شاید بتوان بهشت کویر تلقی کرد. خوسف واژهای برگرفته از زبان گرجی است و این ناحیه در سالهایی دور به عنوان کاروانسرای بازرگانان و تجار به شمار میرفت. این دیار در روزهای قدیم ایران جزوی از دیار قهستان بود. قهستان یا همان کهستان شامل سرزمینهای مرکزی فلات ایران بوده است.
روستای روبیات که به واسطه وجود غار و دره روبیات معروف شده است، در 30کیلومتری غرب بیرجند قرار دارد. دره روبیات با فرسایش آب ایجاد شده و یکی از جاذبههای طبیعی خراسان جنوبی میباشد. هرچند که طول این دره بسیار نیست اما عمق آن در حدود 60متر میباشد. غار روبیات نیز از جمله آثار طبیعی برجای مانده از دوران کهن زمینشناسی است. این غار با لایههای رسوبی متعدد، از دیگر جاذبههای خراسان جنوبی به حساب میآید.
غار روبیات از نوع غارهای آهکی ایران است که در نوع خود بینظیر بوده و به علت تفاوت دمایی درون و بیرون غار، وحوطه و تالارهای آن بسیار لغزنده است. انسانهای غارنشین درون دیوارههای غار را کندهاند و فضاهایی برای نشیمن ایجاد کردهاند. در انتهای غار نیز چاهی طبیعی وجود دارد که متاسفانه به دلیل ریزش سنگها و فرسایش بسیار در طول زمان، مسدود شده است.
درباره سایت سنگنوردی روبیات
سایت سنگنوردی روبیات را میتوان یکی از بهترین سایتهای موجود در خراسان جنوبی دانست. این سایت از سال 1398 به صورت رسمی از سوی هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی خراسان جنوبی معرفی و آغاز به کار کرد. در حال حاضر تعداد بیش از ده مسیر اسپرتی، دیواره نوردی و تمرینات درهنوردی و srt در منطقه سنگنوردی روبیات گشایش شده است . این ناحیه همچنین ظرفیت گشایش مسیرهای بیشتری را داشته و میتوان با جذب سنگنوردان کشور به این ناحیه، روبیات را به یکی از مناطق هدف سفر سنگ معرفی نمود.
سایت سنگنوردی روبیات در دره روبیات قرار دارد و برای تمرینات تمامی فصول سال مناسب است. در زمستان نیز به شرط هوایی مساعد تمامی مسیرها قابل صعود میباشد. این سایت دارای دو مسیر مصنوعی و یک دیواره بلند است.
دیواره آرشام با 7طول صعود حدود 163متر ارتفاع دارد و درجه سختی صعود به آن 5.12A است. افرادی که نتوانند از کراکس مسیر عبور میکنند میتوانند به روش مصنوعی و با پارکاب صعود را ادامه داده و به قله برسند.
کروکی مسیرهای سایت سنگنوردی روبیات
تعداد طول صعود: 7طول 25متری
طول مسیر: 175متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
1397-98
امیرحسین رستگار - حسین زجاجی - ناصر بیدختی - مهدی صادقپور
توضیحات: طول پنجم سختترین طول صعود بوده و دارای درجه سختی 5.12A است و آسانترین بخش نیز طول اول و دوم با درجه سختی 5.10B میباشد. کارگاهها آماده و زنجیر میباشد. در صورت صعود و عدم توانایی عبور از کراکس مسیر میتوان به روش مصنوعی صعود را ادامه داد.
تعداد میانی: 10
طول مسیر: 20متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
1398
حسین زجاجی - ناصر بیدختی - مهدی صادقپور
توضیحات: این مسیر برای بزرگداشت مربی ارزنده استان آقای فراهانی به این نام نهاده شد. طول مسیر در سالهای قبل بیشتر بود اما به دلیل سیلهای پیاپی حدود سه متر از پای مسیر با گل و لای پر و کراکس مسیر مدفون شده است.
تعداد میانی: 11بولت
طول مسیر: 22متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
1398
امیرحسین رستگار - حسین زجاجی
توضیحات: این مسیر درست بر روی بند یا همان سد آب قرار دارد. علت نامگذاری این مسیر بانام تشنه این است که امیرحسین رستگار از ابتدا تا انتهای گشایش مسیر روی طناب بوده و با لبهایی خشک و بهم چسبیده و با تشنگی بسیار کار گشایش را به پایان میرساند.
تعداد میانی: 11بولت
طول مسیر: 22متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
1399
امین اسماعیلی - حسین زجاجی - ناصر بیدختی - امیرحسین رستگار
توضیحات: کارگاه آماده و زنجیر میباشد. گسایش این مسیر توسط مربی سنگنوردی اهل زاهدان آقای امین اسماعیلی آغاز شد و تا بولت 6صورت گرفت و توسط سنگنوردان بیرجند آقایان امیرحسین رستگار، حسین زجاجی و ناصر بیدختی تکمیل و آماده صعود شد.
علت نامگذاری مسیر به دوچشمی وجود دو حفره در ابتدای مسیر است که شبیه به دوچشم میباشد.
تعداد میانی: 11بولت
طول مسیر: 10متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
1398
حسین زجاجی - ناصر بیدختی
توضیحات: این مسیر در زون دو سایت سنگنوردی روبیات قرار دارد و در حال حاضر تنها مسیر آماده این زون است. مسیری که به صورت مصنوعی صعود میشود و چون بخشی از آن بر روی کلاهک روی رودخانه واقع شده است ابتدای مسیر را به عنوان یک تراورس در نظر گرفتهاند. کارگاه آماده و تک بولت حلقهدار میباشد.
بدون دیدگاه