دره نوردی
درهنوردی به انگلیسی Canyoning: رشتهای ورزشی که در آن درهنوردان به پیمایش اعماق درهها میپردازند. در این نوع ورزش ممکن است به ترکیب فنون ورزشهای دیگری مانند پیادهروی، صعودهای ورزشی، پرش از ارتفاع و شنا هم، نیاز داشته باشید.
هرچند که در مواقعی پیمایشهای غیرفنی مانند پیادهگردی در طول دره را، درهنوردی میگویند، اما این اصطلاح بهطور مشخص برای پیمایشهای فنی اطلاق میشود.
پیمایشهایی که با فرودهای فنی انجام شده و نیازمند استفاده از تجهیزات و ابزارهایی مانند طناب، ابزارهای فرود و صعود و … است. در خرید و برای استفاده از این ابزارها که مستقیما با جان شما در ارتباط است باید چند نکته را در نظر داشت. دارابودن استاندارد جهانی(UIAA)، تاریخ تولید و انقضا، چک کردن صحت و سلامت ابزار مورد استفاده در طول اجرای برنامه.
- درههای یخچالی (Glacier Canyons)
- درههای یخی (Ice Canyons)
- درههای نمکی (Salt Canyons)
- درههای ماسهسنگی (Sandstone canyons)
- درههای زیردریایی (Submarine Canyons)
- درههای آهکی (Limestone Canyons)
- درههای آتشفشانی (Volcanic valleys)
- درههای کنگلومرا (Conglomerate Canyons)
تاریخچه دره نوردی ایران
ایرانیان از سال 1332 به صورت فنی وارد درهها شده و درهنوردی را آغاز کردند. درست همزمان با ساخت سد کرج بود که گردان چترباز و گارد جاویدان ارتش پهلوی در آنجا مستقر شد. برای نخستین بار تیمی به صورت حرفهای و متشکل از گارد جاویدان، وارد دره شده و موفق شد دره تکاوران را گشایش نماید.
تا اواخر دهه هشتاد، این رشته ورزشی بر اساس دانش و تکنیکهای سنگنوردی اجرا میشد. در همین دوره بود که عدهای به صورت تخصصی وارد میدان شدند. آنها با بهروزرسانی دانش خود تکنیکهای درهنوردی را گسترش دادند.
این مقوله تا جایی پیش رفت که بهار سال 1390 نخستین همایش کشوری دره نوردی در نیشابور برگزار شد. تابستان همان سال نیز دومین همایش را به میزبانی کرج برپا کردند. دستاورد این همایشها منجر شد تا پاییز سال بعد، در سال 1391، هیات کوهنوردی اصفهان به فکر دورهای تخصصی بیافتد.
این هیات با همکاری گروه کوهنوردی آراد، ریچارد کارلسون از آکادمی درهنوردی آمریکا را به اصفهان دعوت کرد. و بدین ترتیب، نخستین دوره رسمی درهنوردی در ایران برگزار شد. تعدادی از علاقمندان در این دوره حضور یافتند و آموزشهای لازم را فراگرفتند.
سال 1392 فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی ایران، دره نوردی را رسما به عنوان یک رشته مجزا پذیرفت. اینگونه بود که ورزش درهنوردی هویتی مستقل از مابقی رشتههای کوهنوردی به خود گرفت و رسما به عنوان یک ورزش مستقل به جامعه ورزشی معرفی شد.
ما در گروه آی ادونچر در این بخش قصد داریم تا با معرفی درههای موجود در ایران شما را با سایتهای درهنوردی موجود آشناکنیم. سایتهایی که توسط بسیاری از اساتید و علاقمندان به این رشته فنی و مهیج آماده شده و اکنون در دسترس عموم است. یادآوری میشود که دره نوردی از رشتههای مهیج و پرمخاطره ورزشی است و برای پرداختن به آن نیازمند آموزشهای لازم و تجهیزات حرفهای خواهید بود.
پیشنهاد ما این است که برای یک برنامه استاندارد و ایمن حتما با یکی از مربیان و لیدرهای حرفهای همراه شوید. هیچگاه به صورت انفرادی به کوهستان نروید و بدون دانش لازم و تجهیزات مورد نیاز، برای دره نوردی اقدام نکنید. یادمان باشد که برای تندرستی ورزش میکنیم و باید سالم بمانیم.