سایت سنگنوردی گراشخان
سایت سنگنوردی گراشخان (gareashkhan) در نزدیکی روستای اِسکِلآباد، از توابع شهرستان تفتان در استان سیستان و بلوچستان واقع شده است. گَرِاَشخان واژهای بلوچی بوده و در فارسی به معنای دره عاشقان است. فاصله این منطقه سنگنوردی از مرکز استان یعنی شهر زاهدان در حدود 130کیلومتر میباشد. برای دستیابی به این ناحیه کافی است خود را به سیستان و بلوچستان و شهرستان تفتان برسانید. از آنجا وارد محور زاهدان-خاش شوید تا 40کیلومتر مانده به خاش در کنار جاده کوه برافراشته گَرِاَشخان را مشاهده کنید. نزدیکترین آبادی به این منطقه سنگنوردی ایران، روستایی بانام اَسکِلآباد است.
در ادامه این مطلب به معرفی مناطق سنگنوردی سیستان و بلوچستان میپردازیم. تمرینات سنگنوردی و دیوارهنوردی در اقصی نقاط کشور برای بسیاری از سنگنوردان و دیوارهنوردان جذاب است. به همین دلیل ما در آی ادونچر سعی داریم تا تمامی مناطق سنگنوردی ایران را به شما معرفی کنیم. برای آشنایی با سایت های سنگنوردی ایران اینجا کلیک کنید.
مناطق سنگنوردی سیستان و بلوچستان
استان سیستان و بلوچستان یکی از زیباترین استانهای کشور به حساب میآید. این استان به دلیل وجود قله تفتان یکی از معروفترین کوههای ایران، به دلیل ارتفاع زیاد و سابقه آتشفشانی، مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی است. وجود قله تفتان با حدود ۴,۰۴۰ متر ارتفاع از سطح دریاهای آزاد و همچنین قلههای متعددی که در سیطره 12کیلومتری کوه تفتان وجود دارد بر زیباییهای منطقه افزوده است.
تفتان دارای چهار قله و سه دهانه آتشفشانی است. قله آتشفشانی و معروف کوه تفتان قله «چهل تن» میباشد. ارتفاع این قله حدود ۴,۰۴۰ متر است و در جبهه شمالی تفتان قرار دارد. در جبهه جنوبی تفتان نیز قله «مادر کوه» قرار گرفته که کوتاهتر است. دو قله دیگر در شمال شرقی و غرب بانامهای ماده کوه(صبح کوه) و نرکوه قرار دارد. در این ناحیه کوهستانی سیستان و بلوچستان شاهد ایجاد مناطق سنگنوردی نیز هستیم.
از مناطق سنگنوردی سیستان و بلوچستان میتوان به شصت خدا، لوچو و گراشخان اشاره کرد. هرچند که سایت های سنگنوردی سیستان و بلوچستان محدود است اما هر کدام ویژگیهای منحصر به فردی دارد. منطقه سنگنوردی شصت خدا را میتوان یکی از زیباترین مناطق سنگنوردی و دیوارهنوردی ایران دانست. این ناحیه سنگنوردی در نزدیکی تفتان و روستای جمچین قرار گرفته است. سایت سنگنوردی لوچو نیز در کوهی باهمین نام و در 16کیلومتری شهر زاهدان قرار دارد. لوچو، منطقه مناسبی برای تمرینات دیوارهنوردی به حساب میآید.
لوچو نامی است که از زبانی بلوچی برگرفتهاند و در فارسی به معنای عریان است. سنگهای این منطقه از نوع گرانیتی بوده و به برخی از صخرههای این منطقه اگر از زوایایی خاصی بنگرید، شبیه به چهره انسان است. سایت سنگنوردی گراشخان نیز از معدود سایتهای سنگنوردی ایران است که در تمامی فصول قابل استفاده است. این سایت طبیعی سنگنوردی در محور زاهدان-خاش و در نزدیکی روستای اِسکِلآباد قرار دارد. در ادامه به معرفی این سایت خواهیم پرداخت و در مطالبی به صورت مجزا دیگر مناطق سنگنوردی این استان را نیز به شما معرفی میکنیم.
اسکل آباد کجاست؟
پیش از اینکه سایت سنگنوردی گراشخان را به شما معرفی کنیم باید بدانیم که روستای اسکل آباد کجاست؟ این روستا در دهستانی با همین نام و در بخش مرکزی شهرستان تفتان از توابع استان سیستان و بلوچستان قرار دارد. این روستا مرکز دهستان اسکلآباد میباشد و بر اساس سرشماری نفوس مسکن سال 1395 ایران 927نفر جمعیت ساکن دارد. موقعیت جغرافیایی این روستا در ″44′34°28:N:60°48′24″ – E است.
برای رسیدن به اسکلآباد کافی است وارد محور زاهدا-خاش شده و پس از طی مسافتی 119کیلومتری از زاهدان به این روستا خواهید رسید. فاصله اسکلآباد تا خاش در حدود 62کیلومتر است. برای رسیدن به ناحیه سنگنوردی گراشخان کافی است از روستای اسکل آباد به سمت خاش حرکت کنید. پس از طی مسافتی در حدود 8کیلومتر در کناره جاده سمت راست کوهی را به شکل سه شاخه خواهید دید.
این کوه که به صورت انفرادی قرار دارد، گراشخان است. برای رسیدن به محل دیوارهها و سایت سنگنوردی مورد نظر از راهی فرعی و خاکی باید حرکت را ادامه دهید. با طی مسافتی در حدود دو تا سه کیلومتر مسیر خاکی به پای کوه خواهید رسید. هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی سیستان و بلوچستان، برای جذب و توسعه ورزش سنگنوردی، این مسیر را در سالهای اخیر بهسازی کرده است.
درباره سایت سنگنوردی گراشخان
سایت سنگنوردی گراشخان، در 130کیلومتری جنوب زاهدان واقع شده است. ارتفاع کل دیواره سنگنوردی گراشخان، از کف تا بالاترین نقطه در حدود 220متر میباشد و ارتفاع بلندترین نقطه از سطح دریاهای آزاد برابر با 1870متر است. جنس سنگهای موجود در گراشخان از نوع بازالت آتشفشانی است. در بخشهایی نیز سنگهای آهکی وجود دارد.
برخی نام گراشخان را به صورت جدای از هم ” گراش خان” مینویسند و گاهی نیز به صورت گرعاشان نوشته میشود. وجه تسمیه این نام را میتوان در زبان بومیهای بلوچ بررسی کرد. گراشخان نامی برگرفته از زبان بومیان بلوچ میباشد. این واژه از دو حرف گَرِ و اَشخان گرفته شده و برگردان آن به فارسی به معنای دره عاشقان گَرِ: دره – اَشخان: عاشقان میباشد. این صخره با توجه به شکل ظاهری خود که شبیه به تاج شاهی است در میان بومیان با نام شکل شاه نیز شناخته میشود. یک سایت سنگنوردی در مازندران نیز با نام سایت سنگنوردی شکل شاه وجود دارد.
این منطقه از دهههای 70 و 80 خورشیدی شناسایی شد. از همان زمان گشایش مسیرهای مختلفی بر روی دیواره را آغاز کردند. هم اینک بیش از 18مسیر بلند و کوتاه بر روی این دیواره گشایش شده است و آماده صعود میباشد. با پتانسیلهای موجود در گراشخان میتوان بیش از 200مسیر را در این ناحیه گشایش کرد و منطقه را به یکی از سایتهای غنی سنگنوردی کشور مبدل ساخت. این منطقه محل برگزاری دورههای آموزشی متعدد بوده و در سالهای اخیر بیش از پیش مورد توجه سنگنوردان و دیوارهنوردان کشور قرارگرفت.
تنها مسیر رسیدن به پای دیواره خاکی میباشد و حدود دو کیلومتر راه است. از محل پارک خودروها تا پای مسیرها نیز باید مسیری در حدود نیم ساعت را به صورت پیاده طی کنید. این سایت سنگنوردی طبیعی دارای دو زون سنگنوردی است و در تمامی فصول قابل استفاده میباشد. یکی از زونها آفتابگیر بوده و در فصل زمستان مناسب است. دیگری درون دره قرار دارد و تمامی ساعات سایه دارد و برای صعودهای تابستانی مناسب میباشد.
کروکی مسیرهای سایت سنگنوردی گراشخان
متاسفانه تاکنون، از مسیرهای گشایش یافته در سایت سنگنوردی گراشخان کروکی تهیه نشده است. ما توانستیم از طریق دسترسی به اطلاعات منتشر شده از سوی هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی سیستان و بلوچستان به بخشی از اطلاعات مسیرها دست یابیم. بخشی از اطلاعات ارایه شده نیز از پیج اینستاگرامی این سایت برداشت شده است.
تعداد میانی: 11بولت
طول مسیر: 20متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: این مسیر در زون دره سایه قرار دارد. کارگاه آماده و زنجیر میباشد.
تعداد میانی: ؟
طول مسیر: ؟
سال و تیم گشایش کنندگان:
1398
باشگاه کوهنوردی و سنگنوردی آوانگارد
توضیحات: -
تعداد میانی: ؟
طول مسیر: ؟
سال و تیم گشایش کنندگان:
1398
باشگاه کوهنوردی و سنگنوردی آرش
توضیحات: -
تعداد میانی: ؟
طول مسیر: ؟
سال و تیم گشایش کنندگان:
1398
باشگاه کوهنوردی و سنگنوردی صُبَح
توضیحات: -
تعداد میانی: ؟
طول مسیر: ؟
سال و تیم گشایش کنندگان:
1398
باشگاه کوهنوردی و سنگنوردی اَهورا
توضیحات: -
تعداد میانی: 7بولت
طول مسیر: 13متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: کارگاه آماده و دو بولت حلقهدار است. این مسیر در زون دره سایه قرار دارد.
تعداد میانی: -
طول مسیر: 22متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: این مسیر به صورت طبیعی و ترد (ابزارگذاری) صعود میشود. کارگاه مسیر آماده و زنجیر میباشد.
این مسیر در زون آفتاب و رخ شرقی دیواره قرار دارد.
تعداد میانی: 9بولت
طول مسیر: 22متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: کارگاه آماده و زنجیر میباشد. این مسیر در زون آفتاب و در رخ شرقی دیواره قرار دارد.
تعداد میانی:؟
طول مسیر:؟
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: ثُبِر به معنی ناامیدکردن است.
تعداد میانی: 8بولت
طول مسیر: 21متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
1397
توضیحات: کارگاه آماده و زنجیر میباشد.
تعداد میانی:؟
طول مسیر: 240متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
1397
توضیحات: این مسیر بر روی دیواره بزرگ گراشخان قرار دارد. کارگاهها آماده و زنجیر میباشد.
تعداد میانی:؟
طول مسیر: ؟
سال و تیم گشایش کنندگان:
امین اسماعیلی - علی رستمی - احمد بدیع راسخ - مهدی جهانتیغ - مهرداد شیبک - صالح لطفی - مرسده زراعتی - شیرین کهندل - مصطفی جوان سرحدی
توضیحات: این مسیر دارای دو طول صعود میباشد و کارگاهها آماده و ایمن میباشد.
تعداد میانی: ؟
طول مسیر: ؟
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: این مسیر در زون دره سایه قرار دارد. کارگاهها آماده و ایمن میباشد.
تعداد میانی:؟
طول مسیر:؟
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: این مسیر در زون دره سایه قرار دارد.
تعداد میانی: -
طول مسیر: 65متر - دوطول
سال و تیم گشایش کنندگان:
1399
امین اسماعیلی - علی رستمی - مهرداد شیبک - محمدامین راشکی قلعهنو
توضیحات: این مسیر به صورت طبیعی ترد(ابزارگذاری) صعود میشود. کارگاههای مسیر آماده و دارای دوبولت حلقه میباشد.
بدون دیدگاه