مدرسه سنگنوردی خاییز

مدرسه سنگنوردی خاییز از مناطق سنگنوردی خوزستان است که در جوار روستایی به همین نام و در شهرستان بهبهان قرار دارد. این مدرسه سنگنوردی یادمانی با ارزش از زنده‌نام امیرحسین عادل از مربیان و سنگنوردان به‌نام کشور در خطه خوزستان است. مدرسه سنگنوردی خاییز تا سال 1399 دارای سی مسیر سنگنوردی طبیعی، مصنوعی و ترد (ابزارگذاری) بود. چندین مسیر دیواره بلند نیز در درون تنگه خاییز و با کمی فاصله از زون اصلی این منطقه سنگنوردی قرار دارد که به صورت کاملا پاک و ترد صعود می‌شود.

برای اینکه بتوانیم بیشتر با این ناحیه از مناطق سنگنوردی خوزستان آشنا شویم ابتدا باید بدانیم که خاییز کجاست؟ چگونه می‌توان به بهبهان و سپس خاییز رفت و چه امکانات و خدماتی در منطقه برای سنگنوردان و طبیعت‌گردان فراهم است. بهترین زمان سفر به سایت سنگنوردی خاییز چه فصلی است و برای رفتن به این ناحیه باید چه تجهیزاتی را به همراه داشت؟

سایت سنگنوردی

خاییز

نزدیک‌ترین آبادی

خاییز(کمتر از دوهزارمتر)

فاصله تا مرکز شهر

بهبهان: 21کیلومتر(27دقیقه)

فاصه اولین مرکز درمانی

بیمارستان ولیعصر(بهبهان): 25کیلومتر(30دقیقه)

خاییز کجاست؟

روستای خاییز از توابع بخش مرکزی شهرستان بهبهان در استان خوزستان به حساب می‌آید. این روستا در دامنه کوه خاییز از رشته کوه زاگرس و در فاصله 21 کیلومتری شرق شهر بهبهان قرار دارد. خاییز با طبیعتی بکر و درختانی تنومند به همراه چشمه‌های آب شرب همواره مورد توجه گردشگران و طبیعت‌دوستان بوده است.

بهترین زمان سفر به این روستای خوش آب و هوا، اوایل آبان‌ماه در فصل پاییز، تا اواخر اردیبهشت در فصل بهار می‌باشد. امکانات اقامتی و رفاهی در این ناحیه فراهم است. راه رسیدن به روستا از طریق جادهای آسفالته بوده و استقرار خانه کوهنورد، همراه با دسترسی به چشمه‌های آب شرب در تمامی فصول از جمله مزیت‌های این ناحیه می‌باشد. وجود سرویس‌های بهداشتی، آنتن‌دهی تلفن همراه و پیمایش کوتاه از دیگر جاذبه‌های این ناحیه است.

منطقه حفاظت شده خائیز نیز در نزدیکی همین روستا قرار دارد. منطقه‌ای حفاظت شده که حدود ۳۳ هزار و ۳۸۵ هکتار مساحت دارد. این منطقه حفاظت شده حوزه جغرافیایی استان‌های خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد را دربر دارد. خائیز یکی از مهم‌ترین زیستگاه‌های حیات وحش جنوب کشور است که در 15 کیلومتری جنوب بهبهان قرار دارد. ازشرق به پل پادوک گچساران و از غرب به سد مارون متصل می‌باشد. این منطقه حفاظت شده طبیعتی گرمسیری داشته و با آب دریاچه سد مارون سیراب می‌شود.

درختان بلوط، گیاهان دارویی همچون خارشتر، یونجه وحشی، گون، اسپند، شیرین بیان، آویشن و … در بهار چشم اندازهای دلنشینی در این ناحیه فراهم می‌آورد. رودخانه مارون در این منطقه باعث به‌وجودآمدن غارها، چشمه‌ساران و تنوع پوشش گیاهی و جانوری در خائیز است. شاخص‌ترین گونه جانوری در این منطقه، کل و بز است. گونه‌های جانوری دیگری چون پلنگ، کاراکال و پرندگانی چون جغد شاخدار و ماهی‌خوار نیز در این منطقه وجود دارد.

روستای خاییز به لحاظ تاریخی نیز از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و آثا تمدن کهن ایران را می‌توان در آن مشاهده کرد. آثار برجای مانده تاریخی در این روستا نشان از قدمت آن از دوران پادشاهان ساسانی است. آثاری چون، سنگ‌چینی‌های راه شاهی و سه آسیاب واقع در دهانه تنگ خاییز که رونق منطقه را تا قرون گذشته یعنی تا دوره‌های اسلامی نمایش می‌دهد. از دیگر جاذبه‌های گردشگری مذهبی این ناحیه می‌توان به آرامگاه امامزاده محمد اشاره کرد.

مدرسه سنگنوردی خاییز نیز از دیگر مناطق گردشگرپذیر این روستا است. این مدرسه سنگنوردی سالانه پذیرای علاقمندان، سنگنوردان و دیواره‌نوردان بسیاری از اقصی نقاط کشور می‌باشد. این ناحیه از محبوب‌ترین مناطق سنگنوردی بهبهان، در جوار روستای خاییز به حساب می‌آید. برای رسیدن به پای مسیرهای سنگنوردی کافی است ده دقیقه پیمایش کنید. البته باید اشاره داشت که خاییز تنها سایت سنگنوردی در بهبهان و خوزستان نیست و برای سنگنوردی در خوزستان مناطق بسیاری در دسترس می‌باشد. در ادامه مقاله نیم نگاهی به سایر سایت های سنگنوردی خوزستان خواهیم داشت.

مناطق سنگنوردی خوزستان

خوزستان با هوایی گرم و معتدل از جمله استان‌های گرمسیری ایران به حساب می‌آید. این استان بخش‌هایی از رشته کوه‌های زاگرس را در دل خود جای داده است. همین امر موجب شده تا با ناهمواری‌های متعدد و متفاوت جایگاه مناسبی برای ورزش‌های طبیعی همچون سنگنوردی، کوهنوردی، پاراگلایدر، دره‌نوردی و رفیتینگ را فراهم آورد.

سایت سنگنوردی کول فرح در ایذه از جمله سایت های سنگنوردی ایران است که در استان خوزستان قرار دارد. از دیگر مناطق سنگنوردی موجود در خوزستان می‌توان به سایت سنگنوردی اندیمشک و مال آقا اشاره داشت. هرچند که ما اطلاعات دقیقی از این مناطق و دیگر سایت های سنگنوردی خوزستان در دست نداریم اما قطعا این‌ مجموعه‌ها بسیار هستند و تحقیقات تکمیلی ما ادامه خواهد داشت. شاید بتوان گفت بهبهان سرسبزترین شهرستان خوزستان است.

در شمال دشت بهبهان ، رشته کوهی تحت عنوان خاییز قرار دارد که بلندترین نقطه آن هزار و ۸۸۵ متر است. کوه حاتم نیز در حوالی بهبهان قرار دارد و بیش از ۲ هزار و ۱۰۰متر ارتفاع دارد. در بخش جنوبی دشت بهبهان، کوه‌های پازنان و دریزه‌کوه با حداکثر ارتفاع ۶۰۰ متری قرار دارند. غرب بهبهان نیز آل‌کوه و زرد با ارتفاع حداکثر ۷۸۵ متر موجود است و در شرق کوه رمه‌چر (احمد و محمد) با حداکثر ارتفاع ۷۰۰ متری قرار دارد. شاید بتوان گفت شریان زندگی در بهبهان مدیون رودهای مارون و خیرآباد است.

با موقعیت جغرافیایی خاص شهرستان بهبهان، مدرسه خاییز را می‌توان یکی از بهترین مناطق سنگنوردی خوزستان دانست. در ادامه کروکی مسیرهای سنگنوردی خاییز را با شما به اشتراک می‌گذاریم. این مدرسه و کروکی‌های برجای مانده از مسیرهای گشایش یافته، حاصل تلاش‌های زنده‌نام امیرحسین عادل و برادرش محمد عادل است. قدردانی می‌کنیم از آقای محمدعادل که این اطلاعات را در اختیار ما و جامعه سنگنوردی ایران قرار دادند. اگر علاقمند به آشنایی با دیگر مناطق سنگنوردی ایران هستید اینجا کلیک کنید.

درباره مدرسه سنگنوردی خاییز

مدرسه سنگنوردی خاییز از اوایل دهه 1390 توسط زنده‌نام امیرحسین عادل تاسیس و به همگان معرفی شد. این منطقه، از دهه 1370شناسایی شده بود و چندین مسیر نیز در آن گشایش یافت. خاییز، یکی از سایت های سنگنوردی خوزستان است که در مجاورت روستایی خوش آب و هوا با نام خاییز در شهرستان بهبهان واقع شده است که پیش‌تر به شما معرفی شد.

در مدرسه سنگنوردی خاییز تا سال 1399 در حدود سی مسیر سنگنوردی کوتاه و بلند از 8 تا 80متری و با درجه سختی صعود 5.10تا 5.12 گشایش شد و همچنان ظرفیت گشایش مسیرهای بیشتری را نیز دارد. عمده مسیرهای گشایش یافته به صورت طبیعی صعود می‌شود و چند مسیر مصنوعی نیز در اینجا وجود دارد. علاقمندان به صعودبا روش ترد و ابزارگذاری نیز می‌توانند از سه مسیر موجود ترد استفاده کنند.

 

جاویدنام امیر حسین عادل،
موسس مدرسه سنگنوردی خاییز

امیرحسین عادل متولد 15 مهرماه 1366 در شهر بهبهان بود. او یکی از قهرمانان و افتخارآفرینان ورزشی ایران به حساب می‌آمد چرا که در سال‌های 1397و1398 نامزد دریافت کلنگ طلایی ایران بود. او در 1380 ورزش بدنسازی را آغاز کرد و پس از چهارسال موفق شد بر سکوی قهرمانی بایستد. امیرحسین تا سال 1386 چهار قهرمانی در خوزستان و یک قهرمانی در مسابقات استان فارس را در کارنامه ورزشی‌اش در رشته بدنسازی ثبت کرد. امیرحسین در این دوران دو بار از سوی کمیته فنی استان، برای حضور در مسابقات کشوری انتخاب شد، اما بنابه شرایط موجود در مسابقات شرکت نکرد.

جاویدنام امیر حسین عادل در سال 1389به جرگه ورزشی سنگنوردان پیوست و خیلی زود، به دلیل علاقه بسیار و توانایی‌هایش به اسطوره سنگنوردی خوزستان مبدل شد. او در سال‌های فعالیتش بیش از 80مسیر سنگنوردی اسپورت طبیعی، مصنوعی و ترد را در استان‌های خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، فارس و ایلام گشایش کرد. با این گشایش‌ها موجبات شکل‌گیری مدرسه سنگنوردی خاییز و مجموعه‌های سنگنوردی مال آقا و پیرزال و همچنین سایت سنگنوردی شهرستان اندیمشک، فراهم شد. شاخص‌ترین فعالیت‌های امیرحسین عادل نیز شامل مواردی است که در پیش می‌خوانید.

 

طول مسیر: 420متر

نام منطقه: دیواره کوه مشته – تنگه ماغر

استان: کهگیلویه و بویراحمد

طول مسیر: 350متر
نام منطقه: دیواره شهنیز – کوه دلی یاسیر
استان: کهگیلویه و بویراحمد
طول مسیر: 130متر
نام منطقه: دیواره کوه شلالدون
استان: کهگیلویه و بویراحمد
طول مسیر: 90متر
نام منطقه: دیواره گناوه لری – گچساران
استان: کهگیلویه و بویراحمد

طول مسیر: 1706متر

نام منطقه: دیواره بن رود – دنا

استان: کهگیلویه و بویراحمد

او با گشایش این مسیر برنده جایزه کارابین طلایی از جشنواره صعودهای برتر سال 1395شد.

طول مسیر: 600متر
نام منطقه: دیواره شهنیز – کوه دلی یاسیر
استان: کهگیلویه و بویراحمد
طول مسیر: 620متر
نام منطقه: دیواره بردآتش – دنا
استان: کهگیلویه و بویراحمد
طول مسیر: 620متر
نام منطقه: دیواره بردآتش – دنا
استان: کهگیلویه و بویراحمد
او با این صعود زمستانه نامزد دریافت کلنگ طلایی از جشنواره صعودهای برتر کشور در سال 1396 شد.

طول مسیر: 1706متر

نام منطقه: دیواره بن رود – دنا

استان: کهگیلویه و بویراحمد

او با این صعود زمستانه نامزد دریافت کلنگ طلایی از جشنواره صعودهای برتر کشور در سال 1397 شد.

زنده‌نام امیرحسین عادل در هنگام تمرین سنگنوردی در مدرسه سنگنوردی خاییز و بر اثر حادثه، 15متر سقوط کرد و برای همیشه نامش در رشته سنگنوردی و دیواره‌نوردی ایران جاودانه شد.

کروکی مسیرهای سایت سنگنوردی خاییز

همانطور که در پیش اشاره شد عمده‌ترین مسیرهای گشایش یافته در منطقه سنگنوردی خاییز یادگار زنده‌نام امیرحسین عادل است. در ادامه کروکی مسیرهایی را که حاصل تلاش و همت برادران عادل (امیرحسین و محمد) است را تقدیم شما خواهیم کرد. با سپاس از محمد عادل که در ارایه این اطلاعات همراه و یاورمان بود.

کروکی مسیر سنگنوردی خاییز
نام مسیر: پنج میانیدرجه سختی: 5.10A

تعداد میانی: 4بولت

طول مسیر: 15متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

پاییز1384

استاد حمید فرح‌بخش - جلال روحی‌پور

توضیحات: از قدیمی‌ترین مسیرهای ایجاد شده در مدرسه سنگنوردی خاییز است.

نام مسیر: لبخنددرجه سختی: 5.10B

تعداد میانی: 6بولت

طول مسیر: 15متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

؟

توضیحات: -

نام مسیر: بهراددرجه سختی: 5.11D

تعداد میانی: 5بولت

طول مسیر: 12متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

خرداد 1392

زنده‌نام امیرحسین عادل - عباس محمدپور

توضیحات: -

نام مسیر: کارندرجه سختی: 5.12A

تعداد میانی: 8بولت

طول مسیر: 17متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

زنده نام امیرحسین عادل - علیرضا عابدنژاد

توضیحات: -

نام مسیر: علامت سوالدرجه سختی: پروژه

تعداد میانی: 8بولت

طول مسیر: 20متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

مهر 1396

جاویدنام امیرحسین عادل

توضیحات: این مسیر سخت‌ترین مسیر گشایش یافته در مدرسه سنگنوردی خاییز است.

نام مسیر: لیزارددرجه سختی: 5.11C

تعداد میانی: 8بولت

طول مسیر: 17متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

آبان 1392

جاویدنام امیرحسین عادل - غلام عبدالهی

توضیحات: -

نام مسیر: مهراندرجه سختی: 5.10C

تعداد میانی: 6بولت

طول مسیر: 15متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

زنده نام امیرحسین عادل - استاد هادی آقایی

توضیحات: این مسیر به پاس زحمات استاد مهران نشیبی گشایش یافته است.

نام مسیر: باراندرجه سختی: 5.11C

تعداد میانی: 5بولت

طول مسیر: 12متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

آبان 1395

جاویدنام امیرحسین عادل

توضیحات: -

نام مسیر: اناردرجه سختی: A3

تعداد میانی: ندارد

طول مسیر: 32متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

مهر1397

جاویدنام امیرحسین عادل و محمد عادل

توضیحات: این مسیر در ادامه مسیر لیزارد گشایش یافته است و به صورت مصنوعی و با ابزارگذاری قابل صعود است.

نام مسیر: پاییزدرجه سختی: 5.11C

تعداد میانی: 14بولت

طول مسیر: 37متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

پاییز 1391

زنده نام امیرحسین عادل - غلامرضا عبدالهی

توضیحات: -

نام مسیر: سایهدرجه سختی: 5.11A

تعداد میانی: 5بولت

طول مسیر: 10متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

اردیبهشت 1393

جاویدنام امیرحسین عادل - عباس محمدپور - محمد وکیلی

توضیحات: -

نام مسیر: دیوید لامادرجه سختی: 5.12C

تعداد میانی: 8بولت

طول مسیر: 15متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

اردیبهشت 1398

توضیحات: این مسیر بانام دیواره‌نورد نامدار جهان دیوید لاما نهاده شد. او از سنگنوردان اتریشی بود که در هنگام گشایش این مسیر در منطقه‌ای از کانادا با بهمن برخورد کرده و به همراه دو همنوردش مفقود شدند. پیکر بی‌جانشان در 21آوریل 2019 پیدا شد.

نام مسیر: هانادرجه سختی: 5.11C

تعداد میانی: 5بولت

طول مسیر: 12متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

خرداد 1396

زنده‌نام امیرحسین عادل - محمد عادل

توضیحات: این مسیر بانام خواهرزاده گشایش کنندگان نامیده شد.

نام مسیر: کارآموزی1درجه سختی: 5.10A

تعداد میانی: 6بولت

طول مسیر: 10متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

؟

توضیحات: -

نام مسیر: آویشندرجه سختی: 5.12D

تعداد میانی: 16بولت

طول مسیر: 45متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

؟

توضیحات: -

نام مسیر: فصل نودرجه سختی: 5.12A

تعداد میانی: 6بولت

طول مسیر: 8متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

بهمن 1398

محمدعادل

توضیحات: این مسیر نخستین مسیر پس از جاودانه شدن امیرحسین عادل است که در منطقه ایجاد و بانام فصل نو نهاده شد.

نام مسیر: فروغدرجه سختی: 5.11C

تعداد میانی: 5بولت

طول مسیر: 8متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

؟

توضیحات: -

نام مسیر: سمندردرجه سختی: 5.10A

تعداد میانی: 5بولت

طول مسیر: 10متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

محمد عادل - سیاوش معماری

توضیحات: -

نام مسیر: کبوتردرجه سختی: 5.10C

تعداد میانی: ندارد

طول مسیر: 45متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

آبان 1397

امیرحسین و محمد عادل

توضیحات: این مسیر به صورت پاک و با ابزاگذاری صعود می‌شود و فاقد میانی و کارگاه است.

نام مسیر: HAND ROLLدرجه سختی: 5.10D

تعداد میانی: 9بولت

طول مسیر: 23متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

تیر1391

جاویدنام امیرحسین عادل - علی خاکسار

توضیحات: -

نام مسیر: دموناتادرجه سختی: 5.11A

تعداد میانی: 10بولت

طول مسیر: 20متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

تیر1391

جاویدنام امیرحسین عادل - غلامرضا عبدالهی - داوود بهاری - قاسم آفتابی - جواد حسین‌زاده

توضیحات: -

نام مسیر: همایوندرجه سختی: A1

تعداد میانی: 15بولت

طول مسیر: 15متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

فروردین 1398

امیرحسین و محمد عادل

توضیحات: -

نام مسیر: آنیلدرجه سختی: 5.11D

تعداد میانی: 6بولت

طول مسیر: 13متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

آبان 1399

محمد عادل

توضیحات: -

نام مسیر: بهاردرجه سختی: 5.11D

تعداد میانی: 26بولت

طول مسیر: 75متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

؟

توضیحات: این مسیر در تنگه قرار دارد و از مسیرهای قدیمی موجود در مدرسه سنگنوردی خاییز است.

نام مسیر: ترسادرجه سختی: 5.12B

تعداد میانی: 21بولت

طول مسیر: 47متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

دی 1392

جاوینام امیرحسین عادل - عباس محمدپور

توضیحات: این مسیر دیواره بوده و دارای دو طول صعود می‌باشد.

نام مسیر: جشنوارهدرجه سختی: 5.10B

تعداد میانی: ندارد

طول مسیر: 40متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

آبان 1393 

جاویدنام امیرحسین عادل - عباس محمدی

توضیحات: این مسیر در نخستین جشنواره سنگنوردی خاییز و به صورت پاک گشایش شد. این مسیر فاقد میانی است و به صورت ابزارگذاری و ترد صعود می‌شود. برای صعود این مسیر باید ابتدا مسیری 35متری را با درجه 4صعود کرده تا به کارگاه اول برسید. کارگاه ابتدایی کارگاهی مرکب است که شامل یک بولت و بلوکه می‌باشد. کارگاه دوم آماده و زنجیر می‌باشد.بهترین ابزار برای صعود این مسیر ابزارهای با سایز بزرگ می‌باشد و بهتر است برای کاهش سایش طناب از اسلینگ‌های بلند استفاده کنید.

نام مسیر: سروشدرجه سختی: 5.11B

تعداد میانی: 23بولت

طول مسیر: 58متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

؟

توضیحات: این مسیر به یاد زنده‌نام سروش بهاری با این نام نهاده شد. مسیر دارای سه طول شعود بوده و دو کارگاه راحت و یک کارگاه نیمه راحت دارد. طول دوم به صورت مصنوعی صعود می‌شود و درجه سختی آن A2 می‌باشد. کارگاه‌ها آماده و زنجیر است.

نام مسیر: خطادرجه سختی: 5.11D

تعداد میانی: 8بولت

طول مسیر: 23متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

آبان 1396

سیاوش معماری - محمد عادل

توضیحات: -

نام مسیر: کارآموزی2درجه سختی: 5.10A

تعداد میانی: 6بولت

طول مسیر: 15متر

سال و تیم گشایش کنندگان:

؟

توضیحات: -

از تمامی اساتید، گشایش‌کنندگان و علاقمندانی که به تازگی مسیرها را صعود کرده‌اندتقاضا داریم: آخرین تغییرات صورت گرفته را به ما اطلاع دهید تا به‌روزترین اطلاعات، در اختیار همگان قرار گیرد.

کروکی مسیر ورزش‌های طبیعی را در آی ادونچر پیدا کنید.

اطلاعات منتشر شده در تارنمای ما با حفظ حسن نیت و بر اساس آخرین شرایط موجود در مناطق، تهیه شده است. اما، باید این نکته را در نظر داشت که سایت‌های ورزشی موجود در طبیعت، به فراخور گذر زمان و موثر از شرایط جوی و مداخلات انسانی، همواره در معرض تغییرات خواهند بود. کاربران مجاز نیستند محتوای موجود در سایت را با مقاصد تجاری و حتی غیر تجاری بدون ذکرنام تارنمای آی‌ادونچر بازنشر بدهند. هر گونه کپی برداری از محتوای وب سایت پیگرد قانونی خواهد داشت. تارنمای ما هیچگونه مسئولیتی در برابر تبعات ناشی از هر گونه استفاده از مضامین این وب سایت، توسط اشخاص را بر عهده ندارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *