قله لجور
سایت سنگنوردی لجور بر روی قلهای با همین نام نقش بسته است. برای شناخت این دیوارهها باید ابتدا با کوه لجور آشنا شویم. این کوه در شمال شهرستان شازند، از توابع استان مرکزی و در جوار روستایی با نام اسکان واقع شده است. قله لجور، ارتفاعی برابر با 2800متر دارد و بلندترین مسیر دیوارهنوردی گشایش شده در این منطقه حدود 350متر است. دیواره های لجور را میتوان به عنوان یکی از بلندترین مسیرهای دیوارهنوردی ایران دانست.
برخی نیز این دیواره را سومین دیواره نامی کشور دانستهاند. جنس سنگهای منطقه لجور، از نوع سنگ خارا میباشد. صعود به قله لجور از چندین مسیر قابل اجرا است. مسیرکوهپیمایی معمول، مسیر گرده و مسیرهایی که بر روی دیوارههای آن گشایش شده امکان صعود را فراهم آوردهاند. واژه لجور به تعبیر بومیهای منطقه، به معنی لجوج میباشد. لج: ستیزهکردن + پسوند ور: دارندگی . با توجه به اینکه صعود به این قله بسیار سرسخت، دشوار است و بدون دست به سنگ شدن امکانپذیر نیست، شاید برداشت بومیها از نام آن کاملا به جا باشد. اما برخی نیز لجور را برگرفته از واژه لاجورد به معنای رنگ لاجوردی یا همان “آبی کبود” میدانند.
لجور کجاست؟
همانطور که پیشتر به آن اشاره شد، این قله در شهرستان شازند استان مرکزی واقع شده است. این قله از مجموع قلل فرعی رشته کوه زاگرس به حساب میآید و بانام رشته کوه لجور شناخته میشود. لجور در بخش گزاز شهرستان شازند و در کیلومتر 30 جاده اراک – بروجرد واقع شده است. برای اینکه به لجور صعود کنید، کافی است خود را به شهر صنعتی و زیبای اراک برسانید.
با عبور از منطقه گردشگری گردو به سمت محله قلعه رفته و از شهر خارج شوید. از طریق جاده اراک به سمت شهر جدید مهاجران حرکت کنید. از کنارگذر شهر جدید مهاجران رد شده تا به منطقهای بانام فر برسید. در اینجا سه راهی لجور را مشاهده خواهید کرد و با ورود به جاده فرعی میتوانید خود را به کوه لجور برسانید. از اراک تا این دوراهی حدود 42 کیلومتر راه است و با طی کردن سه کیلومتر دیگر به دامنه کوه لجور، خواهید رسید.
این کوه در 45 کیلومتری مرکز استان مرکزی یعنی شهر اراک قرار دارد. از جاده فرعی روستای فر به سمت روستای اسکان، دامنه کوه و قله لجور نمایان است. میتوانید از این فاصله پناهگاههای جدید و قدیمی لجور را نیز مشاهده نمایید. از پای کوه تا دیوارهها و مسیرهای گشایش شده مسیری کوهپیمایی و حدودا سه کیلومتری در پیش خواهید داشت. بسته به سرعت صعود از کوهستان این مسیر حدود 1تا دو ساعت زمان میخواهد.
در محل پناهگاههای قدیمی و جدید لجور تلفن همراه؛ آنتندهی داشته و پریز برق برای شارژ نیز از طریق باتریهای خورشیدی فراهم است. امکانات دیگری همچون سرویسهای بهداشتی و محل استراحت امن و ایمن برای کوهنوردان، سنگنوردان، دیوارهنوردان و صخرهنوردان آماده میباشد. بشکههای آب نیز وجود دارد که در طول سال با استفاده از بارشهای باران و برف معمولا پر است. این آب قابل شرب نبوده و فقط برای مصارف شستشو است.
حسین نوروزی در کتابی با عنوان راهنمای دیواره نوردی و سنگنوردی استان مرکزی، مطالعات چندساله خود را از این ناحیه ارائه کرده است. پیشنهاد میکنیم برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مناطق سنگنوردی استان مرکزی این کتاب را تهیه و مطالعه کنید. این کتاب از طریق فروشگاههای لوازم کوهنوردی و یا کتابفروشیها قابل دسترس است.
دیوارههای گشایش یافته بر روی کوه لجور در دو طرف دیواره شمالی و دیواره شرقی قرار دارد. مجموع مسیرهای گشایش شده از سال 1363 تا تابستان 1397، 21 مسیر بوده است. مسیرهایی که توسط هیات کوهنوردی استان و گشایش کنندگان با نامهای مختلفی نهاده شدند. تعدادی از این مسیرها تا قله ادامه داشته و به قله ختم میشوند و برخی نیز تا کمر دیواره کوه ادامه دارند. پای هرکدام از مسیرها پلاکهای فلزی وجود دارد که نام مسیر بر روی آن نقش بسته است.
مناطق سنگنوردی استان مرکزی
اگر اهل سنگنوردی و دیوارهنوردی باشید قطعا نام لجور برایتان آشناست و با سایت های سنگنوردی استان مرکزی کمی آشنا هستید. این استان کشورمان در بردارنده تعدادی از مناطق بی نظیر و سایت های سنگنوردی ایران است. بسیاری از علاقمندان؛ برای تمرینات مختلف سنگنوردی در اراک نیازمند شناخت این نواحی استان هستند. برای شناخت مناطق سنگنوردی ایران در این خطه به صورت مختصر خواهیم پرداخت. در مطالبی به صورت مجزا نیز سایت های سنگنوردی اراک و مناطق سنگنوردی استان مرکزی را به شما معرفی میکنیم. در کتابی که تحت عنوان راهنمایی دیوارهنوردی و سنگنوردی در استان مرکزی منتشر شده است این مناطق به صورت کامل معرفی شدهاند. همانطور که قبلتر اشاره شد این کتاب توسط آقای حسین نوروزی به نگارش در آمده است. کاری بسیار ارزنده که در تاریخ سنگنوردی کشور ماندگار شد.
از مناطق سنگنوردی استان مرکزی که بسیار مورد توجه سنگنوردان کشور قرار دارد میتوان به سایت سنگنوردی انجدان اشاره کرد. منطقهای زیبا در 37 کیلومتری شرق اراک و در روستایی بانام انجدان، که از روستاهای تاریخی این استان به شمار میرود. اگر به این خطه سفر کردید حتما از غذاهای محلی آن در سفرهخانههای انجدان استفاده کنید. آبگوشت دورار اراکی از غذاهای محلی و سنتی این منطقه، معروف و خوشمزه است.
سایت سنگنوردی انجدان دارای دو زون سنگنوردی میباشد که در زون اول بیش از 50 مسیر و زون دوم نیز حدود 15 مسیر گشایش شده است. این ناحیه در میان سنگنوردان اراک و شهرهای اطراف از جایگاه ویژهای برخوردار بوده و سختی صعود مسیرها نیز بسیار متنوع میباشد. دسترسی به این منطقه آسان بوده و با ده دقیقه پیادهروی به محل مسیرهای گشایش شده خواهید رسید.
سایت سنگنوردی دره کوریل؛ غار اربابی، دره بزرگه و آسیلی از دیگر سایتهای سنگنوردی استان مرکزی واقع در شهرستان اراک است. شهرستانهای دلیجان، زرندیه، شازند و توره در این استان نیز دارای مناطق سنگنوردی متعددی هستند. در دلیجان سایتهای جاسب و دره سایه وجود دارد. در شهرستان زرندیه سایتهای زیبا و معروف ورده و کوهچرخی قرار دارد. شازند با سایتهای سنگنوردی لجور، کلاهک کریم و چت در میان سنگنوردان و دیوارهنوردان منطقهای شناخته شده است. شهرستان توره در استان مرکزی نیز سایتها و مناطقی همچون سایت سنگنوردی بالای توره، محل کنگره و کلاهک پرستو را دربر دارد. برای آشنایی بیشتر با سایر مناطق سنگنوردی ایران اینجا کلیک کنید.
درباره دیواره های سنگنوردی لجور
دیوارههای سنگنوردی لجور از اواخر دهه 40 خورشیدی مورد توجه سنگنوردان و دیوارهنوردان کشور قرار گرفت. نخستین صعود دیواره لجور براساس اطلاعات منتشر شده در کتاب آقای نوروزی مربوط به پاییز 1348 و توسط تیمی از باشگاه کوهنوردی آرش است. بر اساس این گفتهها این تیم به سرپرستی استاد کیومرث بابایی موفق شدند دیواره لجور را صعود کرده و به قله دست یابند. قدیمیترین مسیر گشایش یافته در این دیواره نیز همین مسیر است.
امروز این مسیر بانام تنوره شناخته میشود. تنوره توسط تیمی متشکل از استاد کیومرث بابازاده، استاد ابراهیم بابایی، غلامحسین وهابزاده، جمشید حساس، حسین گنجی، پرویز داوودی، رحیم ملک، مهدی حسامی و محسن مدثر گشایش شده است. این مسیر هماکنون نیز مورد استفاده بوده و بسیاری از علاقمندان به دیوارهنوردی این مسیر را برای تمرین و صعود انتخاب میکنند. مسیر تنوره، 143 متر طول داشته و دارای 5 طول صعود میباشد. این مسیر به شیوه مصنوعی صعود میشود و تمامی کارگاههای موجود در این مسیر آماده و زنجیر است.
از مسیر صادق که در پاییز سال 1370 گشایش شده است میتوان به عنوان بلندترین مسیر موجود در دیواره لجور یاد کرد. این مسیر توسط زندهیاد کامران سلیمانی، عباس محمدی و بهمن رستمی گشایش شد و 354 متر ارتفاع دارد. دیواره صادق دارای نه طول صعود است و به شیوه طبیعی صعود میشود. سختترین طول مسیر با درجه سختی صعود 5.11B بوده و مربوط به طول پنجم میباشد. تمامی کارگاههای موجود آماده و از نوع زنجیر است. پس از آن مسیر پژمان با 339 متر و مسیر الهام با 330 متر بلندترین مسیرهای موجود در دیواره لجور است.
کوتاهترین مسیر موجود نیز دارای 72 متر و دو طول صعود میباشد که با نام زرد شناخته میشود. این مسیر در طول اول به صورت طبیعی و طول دوم به روش مصنوعی قابل صعود است. مسیر سنگنوردی زرد، پاییز 1371 و توسط استاد علی طاهری، محمدحسین بشاوردپور، زندهیاد غلامعلی فعال و بهزاد پورداوود گشایش شد.
اطلاعات ارایه شده در این مقاله برگرفته از یادداشتهای آقایان علی کیاهمتی، رضا احمدی و حسین نوروزی در کتاب راهنمای سنگنوردی و دیوارهنوردی استان مرکزی است. چنانچه اطلاعات ارایه شده با واقعیات موجود همخوانی ندارد و تغییراتی صورت گرفته است لطفا با ما در میان بگذارید تا اطلاعاتی به روز و قابل اطمینان را به همنوردان ارایه کنیم. پیشاپیش از همکاری و همراهی شما سپاسگزاریم.
کروکی مسیر دیواره های لجور
در این بخش از مقاله به معرفی کامل مسیرهای موجود میپردازیم. سعی کردهایم تا اطلاعات و جزییترین موارد مربوط به دیوارههای گشایش شده را به شما عزیزان اطلاع رسانی کنیم تا با خاطری آسوده، صعودی ایمن را در لجور تجربه کنید. قدردانی میکنیم از زحمات آقای رضا احمدی در ارایه کروکی مسیرهای دیوارههای لجور.
تعداد طول صعود: 4طول
طول مسیر: 135متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
1363
زندهیاد کریم یادسر - ایرج بیات - مهدی حقدادی - سیدجلال سیدصالح - کامیار داوری - زندهیاد حمیدناگهی - غلام حمزهلو
توضیحات: در کروکی ارایه شده تعداد سه طول ارایه شده است در حالی که طول چهارم بعدها گشایش شده و در تصویر مشاهده نمیکنید. در حال آماده سازی کروکی مسیر جدید هستیم.
تعداد طول صعود: 7طول
طول مسیر: 205متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
1384
علی حکی - محمدنظامآبادی - مصطفی عباسی
توضیحات: در کروکی ارایه شده 5طول از مسیر نمایش داده شده است و بعدها دو طول دیگر به آن افزودهاند. این مسیر در ادامه دیواره پرواز گشایش شده است. کروکی جدید از مسیر در دست تهیه میباشد.
تعداد طول صعود: 6طول
طول مسیر: 256متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
1348
استاد کیومرث بابازاده - استاد ابراهیم بابایی - غلامحسین وهابزاده - جمشید حساس - حسین گنجی - پرویز داوودی - رحیم ملک - مهدی حسامی - محسن مدثر
توضیحات: این مسیر قدیمیترین مسیر گشایش شده در لجور میباشد.
کارگاههای مسیر آماده و زنجیر است.
تعداد طول صعود: 4طول
طول مسیر: 178متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
1399
مجتبی قهیهای - رضا رفیعی
توضیحات: از جدیدترین مسیرهای گشایش یافته در لجور به حساب میآید. کارگاههای مسیر آماده و زنجیر میباشد.
طول اول دارای 35متر با درجه سختی 5.10A ، طول مسیر دوم 48متر با درجه سختی صعود 5.10C ، طول سوم 50متر با درجه سختی 5.11A و طول چهارم مسیر نیز دارای 45متر بوده و درجه سختی صعود به آن برابر با 5.10A میباشد.
تعداد طول صعود: دو طول
طول مسیر: 72متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
1371
استاد علی طاهری - محمدحسین بشاوردپور - زندهیاد غلامعلی فعال - بهزاد پورداوود
توضیحات: این مسیر کوتاهترین مسیر دیواره موجود در لجور است. کارگاههای مسیر آماده و زنجیر میباشد.
طول اول مسیر به صورت طبیعی و با درجه سختی 5.9 و طول دوم با روش مصنوعی صعود میشود.
تعداد طول صعود: 4طول
طول مسیر: 110متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
1397
مصطفی عباسی - ولی خسروی - علیرضا داوودیان - اسماعیل مرادی
توضیحات: کارگاههای مسیر آماده و زنجیر میباشد. طول اول دارای 26متر و با درجه سختی صعود 5.9، طول دوم 27متر و با درجه صعود 5.9، طول سوم 32متر بوده و درجه صعودش 5.11D میباشد. طول چهارم با درجه صعود 5.10B دارای 25متر طول میباشد.
بدون دیدگاه