نام قله

علم‌کوه

منطقه

استان‌مازندران

ارتفاع/متر

  4850

رتبه ایران

    2

جانپناه

4 باب

صعود دشوار

دیواره شمالی
علم کوه
علم کوه دومین کوه بلند ایران

صعود به علم کوه

علم کوه، دومین کوه بلند ایران پس از دماوند است. این قله در جنوب دریای خزر و بخش مرکزی رشته‌کوه البرز واقع شده است. بسیاری از صاحب‌نظران و کوهنوردان برجسته جهان این قله را با فنی‌ترین قله جهان k2 قابل قیاس می‌دانند.
برخی حتی علم‌کوه را k2 ایران، نام‌گذاری کردند. برای صعود به دومین قله ایران و فنی‌ترین قله کشور باید به مازندران و منطقه تخت سلیمان واقع در کلاردشت سفر کرد.

علم کوه بهشت سنگنوردان

فنی‌ترین و سخت‌ترین مسیرهای سنگنوردی و دیواره‌نوردی ایران، برروی دیواره شمالی علم‌کوه قرار دارد. این منطقه به آلپ ایران نیز شهرت یافته است.
گاهی نیز این قله را بهشت سنگنوردی ایران می‌خوانند.گشایش‌کنندگان داخلی و خارجی بر دیواره‌ی دامنه شمالی علم‌کوه مسیرهای متعددی را برای سنگ‌نوردی و دیواره‌نوردی ایجاد کرده‌اند.
دیواره‌های سنگنوردی علم‌کوه
مسیر هاری روست و فرانسوی ها

هاری‌روست

هاری روست و فضل الله امیر علایی اولین افرادی بودند که دیواره علم‌کوه را صعود کردند. این دو نفر در چهاردهم مرداد سال 1343 گشایش مسیری را آغاز کردند. آن‌ها موفق شدندتا ابتدای ریزشی‏‌ها را گشایش نمایند اما این مسیر تا قله صعود نشد.

مسیر هاری روست و فرانسوی ها

فرانسوی‌ها

مرداد 1345، تعدادی از کوه‏نوردان فرانسوی، مسیر اصلی دیواره را در امتداد مسیر هاری‌روست صعود کردند که به مسیر فرانسوی‌ها معروف شد.

کروکی مسیر48لهستانی‌ها

48 لهستانی‌ها

مسیر48 لهستانی‌ها، در میان قیف مرکزی و گرده آلمان‌ها واقع شده است. این مسیر اولین بار در سال 1348 توسط کوهنوردان لهستانی گشایش شد.

کروکی مسیرهای علم کوه

50و52 لهستانی‌ها

مسیرهای50و52 لهستانی‌ها نیز توسط لهستانی‌ها در سال‌های 1350 و52 گشایش شد. مسیر52 اما مسیری مستقیم است که بعد از قطع مسیر فرانسوی‌ها تا قله ادامه می‌یابد.

مسیرهای دیواره آرش و کرمانشاهی‌ها

مسیر آرش

مسیر آرش در سال 1361 توسط تیم کوهنوردان آرش، گشایش می‌شود. همزمان با این تیم نیز گروهی از کوهنوردان تهران، بیستون و اورال تبریز مسیر ایرانی‌ها را گشایش کردند.

مسیرهای دیواره آرش و کرمانشاهی‌ها

کرمانشاهی‌ها

مسیرکرمانشاهی‌ها، توسط کرمانشاهی‌ها در سال 1369 بر روی دیواره علم کوه گشایش شد.

تاکنون مسیرهای بسیاری بر روی این دیواره گشایش شده است که در بخش سنگنوردی به صورت مفصل به آن پرداخته‌ایم. علاقمندان می‌توانند برای اطلاع از تمامی مسیرهای قدیمی و جدید دیواره به بخش سنگنوردی مراجعه و اطلاعات را دریافت کنند. اطلاعاتی چون کروکی مسیرها و سختی مسیر در این میان از اهمیت ویژه برخوردار است که دسترسی به تمامی آن‌ها را برایتان مهیا ساخته‌ایم.

بهشت سنگنوردی ایران
علم کوه بهشت سنگنوردی ایران

قله علم‌کوه کجاست؟

شاید برای شما هم این سوال مطرح شده است که قله علم کوه کجاست؟ و برای رفتن به این قله زیبا باید چگونه اقدام کرد؟

برای پاسخ به این سوال کافی است شهرستان کلاردشت استان مازندران را بشناسید. برای صعود به این قله خود را به ناحیه‌ای به‌نام تخت سلیمان در کلاردشت برسانید.

منطقه تخت سلیمان از شمال به چالوس، سلمان‌شهر، تنکابن و مناطق جنگلی منتهی می‌شود. از شرق نیز با دره رودخانه چالوس و از سمت غرب با دره بزرگ سه هزار شهر تنکابن همسایه است. جنوب و جنوب غربی منطقه تخت سلیمان نیز به دره‌های طالقان و الموت قرار گرفته است.

تخت سلیمان شامل 48 قله مرتفع بالای چهارهزار متری می‌باشد. قله علم‌کوه با ارتفاع 4850 متر دومین قله بلند ایران نیز در همین‌جا قرار دارد. تخت‌سلیمان بزرگ‌ترین ناحیه کوهستانی یخچالی کشورمان است.

از یخچال‌های این ناحیه می‌توان به سرچال، علم‌چال، تخت‌سلیمان و مرجی‌کش اشاره کرد. خرسان، هفت خوان، چالون، شانه کوه و اسپلیت نیز از دیگر یخچال‌های موجود در منطقه است.

قله‌های بالای 4500 متر منطقه تخت سلیمان
  • خرسان شمالی - 4683متر
  • شاخک(5قله) - 4795متر
  • علم کوه - 4850متر
  • سیاه سنگ - 4604متر
  • تخت سلیمان - 4659متر
  • خرسان جنوبی - 4665متر
  • چالون - 4511متر
  • هفت‌خوان - 4539متر
  • مرجی‌کش - 4582متر

مسیرهای صعود به
دومین کوه ایران

وجود دیواره و گرده علم‌کوه و ارتباط آن با کوه‌های اطراف مسیرهای بسیاری را برای صعود به قله فراهم آورده‌است. اما مهم‌ترین و رایج‌ترین مسیرهای صعود به این قله، دو مسیر اصلی است.

اولی که راحت‌ترین آ‌ن‌ها است مسیر کوهپیمایی از جبهه جنوبی می‌باشد. مسیر بعدی کوهنوردی از جبهه شمالی است که یک مسیر دیواره‌نوردی نیز در این ناحیه قرار دارد.

مسیر جبهه جنوبی: همان مسیر کوهپیمایی است از رودبارک، آغاز می‌شود. به ونداربن، رسیده و باید از تنگ گلو و حصارچال عبور کرد تا از سمت جنوبی به قله علم‌کوه رسید. کوهنوردان برای صعود از این ناحیه به طور معمول یک شب را در دشت حصارچال می‌مانند و استراحت می‌کنند.

مسیر جبهه شمالی: کوهپیمایی از مسیر شمالی نیز از رودبارک می‌گذرد. ونداربن و پناهگاه سرچال را نیز باید رد کنید تا به علم‌چال و گردنه‌ی سیاه سنگ برسید. از سمت شرق سیاه سنگ راهی قله علم‌کوه خواهید شد.

این مسیر را یکی از سخت‌ترین مسیرهای کوهپیمایی در ایران می‌دانند. برای رسیدن به قله از این مسیر، یک شب‌مانی زیبا را در پناهگاه سرچال به همراه خواهید داشت.

مسیر گرده آلمان‌ها: این مسیر نیز از رودبارک آغاز می‌شود و باید از ونداربن گذشت. سپس به پناهگاه سرچال، علم‌چال و گرده آلمان‌ها خواهید رسید. به این ترتیب درست از قسمت شمالی قله علم‌کوه سردرمی‌آورید.

این مسیر از لحاظ زمانی کوتاه‌تر از مسیر سیاه سنگ می‌باشد. برای صعود از این ناحیه به قله علم‌کوه باید بر سنگنوردی تسلط داشته باشید و ابزارهای فنی مورد نیاز همراهتان باشد.

در این مسیر نیز کوهنوردان معمولادر پناهگاه سرچال یک شب‌مانی را به همراه دارند.

مسیر دیواره شمالی: این مسیر دیواره‌نوردی است و برای رسیدن به آن نیز باید همانند دیگر مسیرها راه را از رودبارک آغاز کنید. از ونداربن، پناهگاه سرچال و علم‌چال عبور کرده و نهایتا به دیواره شمالی خواهید رسید. با یک دیواره‌نوردی جانانه از یکی از مسیرهای دیواره‌ای موجود، به قله خواهید رسید.

این دیواره یکی از زیباترین دیواره‌های موجود در کوهستان‌های کره خاکی به حساب می‌آید.

کروکی و ترک مسیر صعود به علم‌کوه

بهترین فصل صعود به قله علم کوه

بهترین فصل صعود به دومین کوه ایران، فصل بهار و تابستان است. از خردادماه تا اوایل شهریورماه بهترین ماه‌های صعود به این قله زیبا می‌باشد. بسیاری از کوهنوردان برای افزایش توانایی صعود زمستانه، در فصل پاییز و زمستان به این قله سرسخت صعود می‌کنند.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر از دیگر قله‌های ایران اینجا ضربه بزنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *