نام قله

خرسان شمالی
خرسان جنوبی

منطقه

استان‌مازندران

ارتفاع/متر

شمالی:4683
جنوبی:4659

رتبه ایران

5 و 6

جانپناه

2باب

صعود دشوار

جبهه غربی

قله های خرسان

صعود به قله خرسان تمامی فصول از زیباترین و در عین حال دشوارترین صعودهای کوهنوردی داخلی است. خرسان شامل سه قله شمالی-میانی-جنوبی است. این قلل از سلسله کوه‌های بالای چهارهزار متری منطقه علم کوه و رشته کوه البرز در منطقه تخت سلیمان به حساب می‌آید.

قله های خرسان در میان مهم‌ترین یخچال طبیعی ایران قرار دارند و خط الراسی کوچک اما پرچالش را تشکیل داده‌اند. قله خرسان جنوبی در ارتفاع 4659 متری از سطح دریاهای آزاد قرار گرفته است. قله خرسان میانی 4620 متر ارتفاع دارد و قله خرسان شمالی که بلندترین‌شان است ارتفاعی برابر با 4683متر دارد.

چکاد(قله) خرسان شمالی قوسی شکل بوده و کمی وسیعتر و هموارتر از خرسان جنوبی است. چکاد خرسان جنوبی هرمی است و این ناحیه به دلیل وجود یخچال‌های دایمی بسیار سرد می‌باشد. هرچند که دامنه غربی قلل خرسان فاقد پوشش گیاهی می‌باشد اما جانوران وحشی را به وفور در اینجا می‌توان مشاهده کرد.

خرسان از ضلع غربی به یخچال‌های متعدد و در نهایت به ناحیه هفت خوان می‌رسد. خط‌الراسی که قلل خرسان تشکیل می‌دهند حدودا 500متر طول دارد. اما این خط‌راس کوتاه پر از یال‌هایی صخره‌ای با دیوارهای از هم گسیخته و شیب‌های تند است. عبور و صعود از این ناحیه انقدر سخت و دشوار بوده که می‌توان از آن به عنوان برج سرسخت خرسان یاد کرد.

قله های خرسان کجاست؟

قله‌های خرسان به لحاظ تقسیمات جغرافیایی کشور در منطقه تخت سلیمان استان مازندران و شهرستان کلاردشت واقع شده است. برای صعود به قله خرسان چندین مسیر وجود دارد. مسیرهای صعود به قله‌ها از طریق استان‌های مازندران و البرز قابل دسترسی است. همانطور که در پیش اشاره شد، این قلل در ناحیه تخت سلیمان قرار دارد.

تخت سلیمان، از نواحی کوهستانی استان مازندران بوده و از شمال به سواحل دریای خزر ختم می‌شود. از شرق، غرب، جنوب و جنوب غربی نیز به دره‌های چالوس، سه‌هزار، طالقان و الموت منتهی می‌شود. در ناحیه کوهستانی تخت سلیمان، حدود ۲۰۰ قله بالای چهارهزار متری وجود دارد به همین دلیل این ناحیه از کشور را منطقه منحصربه‌فرد کوهنوردی در ایران می‌دانند.

سالانه بسیاری از کوهنوردان و دیواره‌نوردان داخلی و خارجی برای صعود به قله‌های تخت سلیمان و دیواره‌های علم‌کوه به این ناحهی سفر می‌کنند. منطقه‌ای بسیار بکر و زیبا و البته وحشی چه از لحاظ آب و هوایی و چه از نظر زیستگاهی به ویژه برای زندگی حیات وحش و جانداران. برای آشنایی بیشتر با دیگر قله‌های این منطقه اینجا کلیک کنید.

مسیرهای صعود به قله خرسان

مسیرهای متنوعی برای صعود به قله های علم کوه وجود دارد. بسیاری از این مسیرها فنی است و باید توانایی بالایی در کوهنوردی و دیواره‌نوردی داشت. قلل خرسان نیز از مسیرهای مختلف و از طریق دو استان البرز و مازندران قابل دسترسی است.

در نزدیکی این قله‌ها دو جانپناه وجود دارد که می‌توان در مسیر صعود و یا در راه بازگشت برای کمپ و محل استراحت از آن بهره‌گرفت. پناهگاه خرسان که در نزدیکی خرسان شمالی قرار دارد و جانپناه گردون کوه جنوبی که در نزدیکی خرسان جنوبی واقع شده است. در ادامه مطلب، مسیرهای صعود به این قله‌ها از مطالب گردآوری شده توسط همنورد گرامی، آقای مجید ملک‌محمدی ارایه شده‌اند.

جبهه غربی: برای صعود از این جبهه باید خود را به تنکابن برسانید. از آنجا راهی روستای درجان شده با عبور از گردنه، ابتدا به قله خرسان جنوبی و سپس خرسان شمالی خواهید رسید. جبهه غربی مسیر دیگری نیز وجود دارد. پس از وارد شدن به روستای درجان خود را به میان‌رود برسانید. از آنجا راه گردنه نگین را در پیش گرفته تا به جانپناه خرسان شمالی برسید. پس از استراحت و بازیابی توانایی صعود می‌توان قلل خرسان را فتح کرد.

جبهه شرقی: برای صعود از این جبهه باید به کلاردشت رفت. از آنجا به دشت حصارچال، سپس یخچال خرسان و جانپناه خرسان شمالی و نهایتا نیز قلل خرسان را فتح خواهید نمود.

جبهه جنوبی: برای صعود از جبهه جنوبی نیز باید ابتدا به کلاردشت بروید. از حصارچال مسیر را به سمت مناره پیموده و با عبور از ستاره به قلل خرسان خواهید رسید. گفته می‌شود این مسیر در زمستان راحت‌تر از سایر مسیرهای صعود به خرسان است.

مسیر خط‌الراس: اگر برای فتح علم‌کوه به تخت سلیمان رفتید، می‌توانید از سمت قله علم‌کوه، خط‌الراس خرسان‌ها را نیز بپیمایید. از گردونکوه و ناحیه هفت خوان نیز این خط‌الراس قابل پیمایش می‌باشد.

 

صعود به قله خرسان
صعود به قله خرسان

کروکی مسیرهای صعود به قلل خرسان

برای صعودی مطمئن و ایمن بهترین گزینه برای کوهنوردان استفاده از کروکی مسیر و همراه داشتن ترک مسیر صعود به قله است. ما در اینجا سعی کرده‌ایم بهترین و پاک‌ترین ترک‌های موجود همنوردان را در اختیارتان قرار دهیم. با استفاده از نقاط و ترک‌های ارایه شده امیدواریم صعودی ایمن داشته و فاتح قله باشید.

حفظ تندرستی و نشاط اولین گام برای ورزش بوده و هیچ‌گاه به ویژه در شرایط آب و هوایی نا مطمئن به هیچ قله‌ای صعود نخواهیم کرد. یادمان بماند، کوهنوردی را در صحت و سلامت و برای پیشرفت در زندگی برگزیده‌ایم.

بهترین فصل صعود به قله خرسان

بهترین ماه‌ها و فصل صعود به این قله‌ها نیز همانند بسیاری از قلل ایران، از خرداد تا اوایل شهریور ماه است. در واقع تابستان بهترین فصل صعود به قلل منطقه تخت سلیمان به حساب می‌آید. اما بسیاری از کوهنوردان حرفه‌ای که در آینده و برای صعودهای برون‌مرزی تلاش می‌کنند، صعودهای زمستانه را نیز می‌آزمایند. 

صعود زمستانه به قله های خرسان

صعود زمستانی قلل خرسان را می‌توان یکی از سخت‌ترین صعودها در بین قلل این منطقه دانست. وجود یخچال‌های بزرگ، بادهای غرب به شرق و کولاک‌های طولانی از مهم‌ترین مخاطرات این ناحیه است.

قله‌های خرسان در زمستان با یخ‌زدگی حجم گسترده سطوح سنگ‌ها و پوک بودن پوشش آن مواجه می‌باشد که این نیز شرایط را برای هر کوهنوردی دشوارتر می‌سازد. برای صعود زمستانی به قلل خرسان حتما باید از مهارت، تجربه و تجهیرات کامل کوهنوردی برخوردار باشید.

صعود زمستانه به قله خرسان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *