دیواره سنگنوردی قلعه پایان
دیواره سنگنوردی قلعه پایان یکی از مناطق سنگنوردی مازندران است که در نزدیکی روستای قلعه پایان از توابع شهرستان گلوگاه قرار دارد.این دیواره سنگنوردی به عنوان یکی از مناطق طبیعی سنگنوردی آموزشی در کشور شناخته میشود و دارای ده مسیر آموزشی اسپورتی است. برای صعود مسیرهای موجود در قلعه پایان میتوان از یک طول طناب 50متری استفاده کرد. برخی از مسیرهای گشایش شده نیز به صورت ترد صعود میشوند. برای آشنایی بیشتر با این منطقه سنگنوردی، ابتدا باید بدانیم که روستای قلعه پایان کجاست؟
قلعه پایان کجاست؟
روستای قلعه پایان، یکی از توابع بخش کلباد شهرستان گلوگاه در استان مازندران به حساب میآید. قلعه پایان، آب و هوایی معتدل داشته و با وجود جنگلهای انبوه و کوهستانی، فضایی دلنشین و دلچسب را برای گردشگران فراهم نموده. به همین دلیل نیز سالانه پذیرای مسافران بسیاری از اقصی نقاط کشور و جهان است. روستای قلعه پایان از جنوب مشرف به رشته کوه البرز میباشد و بهترین فصل سفر به این ناحیه از کشور، بهار و تابستان است. این روستا در مرز دو شهرستان گلوگاه و بهشهر قرار دارد اما در تقسیمات سیاسی-جغرافیایی جزیی از شهرستان گلوگاه به شمار میرود هرچند که به لحاظ فاصله مکانی، به شهر بهشهر نزدیکتر است.
روستا در دل جنگل قرار دارد و مشرف به کوههای جهان مورای البرز است. به همین دلیل؛ این ناحیه به یکی از معتدلترین مناطق مازندران از نظر آب و هوایی تبدیل شده است. ضمن وجود هوایی مرطوب از سواحل دریای خزر، از خنگای جنگل و کوهستان بهرهمیبرد. روستای قلعه پایان از شمال مشرف به تالاب میانکاله و دریای خزر، از شرق به امتداد شهرستان گلوگاه، از جنوب به کوههای البرز و از غرب نیز با شهرستان بهشهر هممزر است. خط ریلی گرگان-ساری از جنوب روستا میگذرد و این روستا درست در بخش شمالی جاده سراسری بهشهر- گلوگاه قرار داد.
در خصوص وجه تسمیه روستای قلعه پایان داستانهای متفاوتی نقل کردهاند. گفته میشود در نزدیکی این روستا تپهای بزرگ وجود داشته که به عنوان پناهگاه از آن استفاده میکردند و بعدها بر روی آن، حمام خزانهای ساختند. این تپه را قلعه نامیدند و چون در پای قلعه زندگی میکردند آنرا بانام قلعه پای نامیدند. پس از مدتی با حمله ترکمنها مواجه شد و به قلعه پایان شهرت یافت.
برخی نیز معتقدند در این روستا قلعههای بسیاری ساخته شد و چون مردم در پایین قلعهها زندگی میکردند، نامش را قلعه پایان گذاشتند. آنچه از تاریخچه و آثار برجای مانده از پیشینیان در قلعه پایان یافت شده، مربوط به اواخر دوره ساسانی و قرون اولیه اسلامی است. قلعه پایان یکی از آثار ملی ثبت شده در فهرست ملی کشور بوده که 27آبان ماه سال 1386 و با شماره ثبت20218 در این فهرست، به ثبت رسید.
همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم، قلعه پایان در بخش جنوبی مشرف به کوههای جهان مورا در امتداد رشته کوه البرز است. دیواره سنگنوردی قلعه پایان نیز درست در همین ناحیه قرار دارد. در ادامه ابتدا نیم نگاهی به سایر مناطق سنگنوردی مازندران خواهیم داشت و سپس به معرفی منطقه سنگنوردی قلعه پایان میپردازیم.
مناطق سنگنوردی مازندران
مازندران به دلیل تنوع در شرایط آب و هوایی، همواره به عنوان یکی از مهمترین استانهای گردشگرپذیر کشور، مطرح بوده است. این استان به لحاظ قرار گرفتن در امتداد ساحل دریای کاسپین و همجواری با کوههای سربه فلک کشیده البرز، در میان علاقمندان به ورزشهای طبیعی نیز، مورد توجه است. از کوهنوردان و سنگنوردان گرفته تا درهنوردان، موجسواران، قایقرانان و حتی علاقمندان به پرواز…
وجود مناطق سنگنوردی متعدد در این استان، برای هر سنگنورد و دیوارهنوردی جذاب است. میتوان گفت همین تنوع باعث شده تا همه ساله وزشکاران بسیاری را به سوی خود فرا بخواند. ما در این مقاله با نیم نگاهی به معرفی سایت های سنگنوردی مازندران خواهیم پرداخت. شاید این بخش از نوشتار ما پاسخ مناسبی را برای این سوال شما به همراه داشته باشد که میپرسید: مازندران کجا برم سنگنوردی؟
سرآمد تمامی مناطق جذاب سنگنوردی مازندران دیواره علمکوه بوده که برای بسیاری از سنگنوردان و دیوارهنوردان، صعود از مسیرهای آن به مانند آرزویی شیرین است. دیوارهای که آن را به بهشت سنگنوردی ایران تبدیل نموده و بسیاری آنرا با فنیترین قله جهان یعنی K2 قیاس میکنند. گشایشکنندگان داخلی و خارجی بر دیوارهی دامنه شمالی علمکوه مسیرهای متعددی را برای سنگنوردی و دیوارهنوردی ایجاد کردهاند. به زودی در صفحهای مجزا دیوارههای علم کوه را معرفی خواهیم کرد و کروکی به روزی از این منطقه را در اختیارتان قرار خواهیم داد.
سایت سنگنوردی شکل شاه یکی از جامعترین، بزرگترین و شاید بتوان گفت: معروفترین سایت سنگنوردی در مازندران است. این مجموعه ورزشی طبیعی در تنگهی تاریخی بندبریده شهرستان آمل قرار دارد. در شکل شاه حدود 40مسیرسنگنوردی در سه زون گشایش یافته. زونهای سنگنوردی این سایت سنگنوردی شامل: زون پارکینگ، سایت اصلی و زون کتیبه که به نام میعادگاه نیز معروف است. برای آشنایی بیشتر با سایت سنگنوردی شکل شاه اینجا کلیک کنید.
سایت سنگنوردی دزدک از دیگر مناطق سنگنوردی مازندران است. این سایت در منطقه چلندر، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان نوشهر در استان مازندران میباشد. شاید بتوان دزدک را یکی از قدیمیترین سایت های سنگنوردی ایران دانست. این مکان، در عصر پهلوی، براي فعاليتهاي سنگنوردي شناسايي شد و ظاهرا برخی اقدامات نیز برای بهرهبرداری از آن صورت گرفت. بهبوهه انقلاب این مجموعه نادیده گرفته شد تا اینکه در سال 1392 “كارگروه سنگنوردي و صعودهاي ورزشي البرز نوشهر” اقدامات شناسایی مناطق سنگنوردی را آغاز کرد. برای آشنایی بیشتر با منطقه سنگنوردی دزدک اینجا کلیک کنید.
سایت سنگنوردی لهاش در نزدیکی روستای لهاش و بخش مرکزی شهرستان آمل در استان مازندران یکی دیگر از مناطق سنگنوردی در این استان است. این مجموعه ورزشی طبیعی با نام مدرسه سنگنوردی آرش نیز مشهور میباشد. منطقه سنگنوردی لهاش، با همت خانواده شادالله قبادی مدیر باشگاه کوهنوردی آرش بابل در دهه 1380خورشیدی ایجاد شد و به عنوان یک سایت طبیعی آموزشی در حال بهرهبرداری است.
از دیگر سایت های سنگنوردی ایران که در مازندران قرار دارد ورسک است که بیشتر به دلیل پل تاریخی ریلیاش معروف است. سایت سنگنوردی ورسک در نزدیکی روستای ورسک از توابع شهرستان سوادکوه قرار دارد. این منطقه سنگنوردی به واسطه همجواری با پل تاریخی ورسک، همه ساله پذیرای گردشگران و سنگنوردان بسیاری از گوشه و کنار ایران و جهان است.
از دیگر مناطق سنگنوردی در مازندران میتوان به امافت یا خطیرکوه، دیواره قلعه پایان، دیواره توبن و سایت سنگنوردی مارکوه اشاره کرد. در ادامه این مقاله به معرفی دیواره قلعه پایان میپردازیم و پیش از آن قدردانی میکنیم از آقایان مهدی عمران و هادی مستان که در تهیه و ارایه مطالب به روز، مربوط به معرفی این مجموعه سنگنوردی و کروکی مسیرها، ما را همراهی و یاری کردند. از هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی استان مازندران نیز برای همراهی و همیاریشان سپاسگزاریم. برای آشنایی با سایر مناطق سنگنوردی ایران و سایت سنگنوردی کشور اینجا کلیک کنید.
درباره دیواره سنگنوردی قلعه پایان
دیواره سنگنودی قلعه پایان در میانه جاده بهشهر-گلوگاه و با فاصله 12.5 کیلومتری از شهر بهشهر و 17کیلومتری از شهر گلوگاه قرار دارد. این دیواره در سالهای اخیر شناسایی شد و در حال حاضر دارای ده مسیر سنگنوردی اسپورت است. این منطقه یک مجموعه سنگنوردی آموزشی به حساب میآید و برای افرادی که میخواهند سنگنوردی در بهشهر را تجربه کنند بسیار مناسب است.
ترسیم کروکی مسیرها و گشایش مسیرهای موجود حاصل تلاش سنگنوردان بسیاری از خطه مازندران است. افرادی همچون: ابوذر باقری – مهدی هادیپور – امیرحسین صرافزاده – مهدی عمران – دانیال رمضانی – امیر عکاس – جابر سبک روح – عباس علی پور – حمیدرضا رمضانپور – البرز مولانا – کمیل قاسمپور – شهلا اسکو . در تیم پشتیبانی گشایش مسیرها و پاکسازی، درختکاری و آماده سازی دیواره برای صعود نیز اسامی ابوذر باقر، مهران هزارجریبی، مرتضی رکاوندی و جواد داوودی به چشم میخورد. علی باقری، صابر هاشمی، نگار سعیدی، خدیجه اصغری، زهرا الهی، زهره افغاننژاد، معصومه گنجعلی و نسترن قاضیان نیز از دیگر اعضای تیم پشتیبانی بودهاند.
درجه سختی صعود مسیرهایی که در دیواره سنگنوردی قلعه پایان گشایش یافته از 5.10 تا 5.11 است. بلندترین مسیر موجود نیز 19متری بوده و همگی مسیرها به جز یکی، طبیعی صعود میشود. یک مسیر به صورت ترد صعود میشود، دو مسیر آماده با ابزار بوده و مابقی بولتکوبی شدهاند.
تعداد میانی: 4بولت
طول مسیر: 6متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: کارگاه آماده و زنجیر میباشد.
تعداد میانی: 5بولت
طول مسیر: 10متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: کارگاه آماده و زنجیر میباشد.
تعداد میانی:
طول مسیر: ؟
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: -
تعداد میانی: 9بولت
طول مسیر: 15متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: کارگاه آماده و زنجیر - این مسیر آماده با ابزار میباشد و به صورت ترد نیز میتوان آن را صعود کرد.
تعداد میانی: 6بولت
طول مسیر: 17متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: کارگاه آماده و زنجیر میباشد.
تعداد میانی: -
طول مسیر: 12متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: کارگاه آماده و زنجیر میباشد. این مسیر فاقد میانی بوده و به روش ابزارگذاری و ترد صعود میشود.
تعداد میانی: 9بولت
طول مسیر: 18متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: کارگاه آماده و زنجیر میباشد.
تعداد میانی: 6بولت
طول مسیر: 17متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: کارگاه آماده و زنجیر میباشد. این مسیر آماده با ابزار است.
تعداد میانی: 9بولت
طول مسیر: 19متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: کارگاه آماده و زنجیر است.
تعداد میانی: 7بولت
طول مسیر: 12متر
سال و تیم گشایش کنندگان:
؟
توضیحات: این مسیر به صورت مصنوعی صعود میشود. کارگاه آماده و زنجیر است.