صعود به قله شاخک
صعود به قله شاخک که در واقع مجموعهای از پنج قله را تشکیل میدهد یکی از زیباترین صعودها در ناحیه علمکوه است. این مجموعه قلل از جمله بلندترین قله های البرز و ایران به حساب میآید.
قلههای شاخک به دلیل قرارگیری در منطقهای خاص و موقعیت سنگها کمتر صعود میشود. صعود به این قلل به ویژه از طریق خط الراس، نیازمند توانایی فنی، تخصص و مهارت در اجرای فنون کوهنوردی و سنگنوردی است.
مرتفعترین این قلهها، “شاخک یک” با ارتفاع 4795متر میباشد. به ترتیب قرارگیری قلل از ناحیه غربی به شرقی دومین قله دارای 4750متر ارتفاع میباشد.
“شاخک سه” که در واقع همان شاخک غربی است دارای 4780متر ارتفاع میباشد. “شاخک چهار” نیز 4750متر ارتفاع دارد و آخرین قله که شاخک شرقی میباشد، دارای 4700متر ارتفاع است.
قلههای شاخک کجاست؟
از عمدهترین سوالهای مطرح این است که قله های شاخک کجاست؟ این قلهها همانطور که در پیش نیز به آن اشاره شد، در ناحیه رشته کوه البرز و منطقه علمکوه قرار دارد. قله علم کوه با ارتفاعی برابر با 4850متر از جبهه
شمالی با کمی انحراف به شانه کوه و از جنوب به قله خرسان منتهی میشود. از سمت شرق به سیاه سنگها متصل است و در جبهه غربی قله، یخچال هفتخوان و یخچال شمال غربی قرار گرفته است.
در جبهه شمالی علمکوه، دیوارهای با اتفاع بیش از 800متری وجود دارد. بر بالای این دیواره قلههای شاخک قرار گرفته است. این ناحیه به دلیل وجود سنگها و یخچالهای طبیعی در فصول گرم سال شاهد ذوب شدن برفچالها و یخچالهای طبیعی میباشد. رودخانههای سردآبرود، پراچان، الموت، گرمارود و ناریان از ذوب شدن همین برف و یخها پدیدار میشوند.
قلل شاخک، در میان دو قله علمکوه و سیاه سنگ قرار گرفته است. کمتر کسی برای صعود به این قلل اقدام میکند. قلههای شاخک از قلههای مهم رشته کوه البرز به حساب میآید. اما به دلیل دارا بودن شکل خاص دیواره و خط الراس بسیار فنی بین قلل آن، کمتر صعود میشود.
برای صعود به قله شاخک باید، از میان سنگهای سست و ریزشی عبور کرد که تکنیک خاص کوهنوردی را میطلبد. با نگاهی به نقشه قله های ایران ، در مییابیم که مسیر صعود عادی به این قلل از طریق پناهگاه سیاه سنگ امکانپذیر است. برای صعود فنی به این قله نیز باید از طریق دیواره شمالی واقع در علمکوه اقدام کرد.
مسیرهای صعود به قله شاخک
برای صعود به قله شاخک باید چگونه عمل کرد و از چه مسیرهایی میتوان بر فراز این قلل ایستاد؟! هرچند که این قلهها به دلیل تجمع در ناحیه مازندران، نامشان در میان قله های طرح سیمرغ قرار ندارد اما صعود به آنها خالی از لطف نیست. مخصوصا برای آن دسته از کوهنوردانی که علاقمند به صعودهای فنی و تکنیکی کوهستان هستند.
صعود به قله شاخک شرقی و غربی که به ترتیب دارای 4700 و 4850 متر ارتفاع میباشد از چند ناحیه امکانپذیر است.
صعود از هسارچال: برای صعود به شاخکهای علمکوه میتوان از سمت هسار چال اقدام کرد. از این ناحیه خود را به گردنه مرجیکش رساند و در نهایت نیز به قلههای شاخک خواهید رسید.
صعود از علم چال: راه دیگری که برای صعود به این قلل پیشنهاد میشود از منطقه علم چال میباشد. پس از علم چال به گردنه چالون رفته و از ناحیه سیاه سنگها عبور نمایید. تنها جانپناه موجود در مسیر این قلل نیز در اینجا(جانپناه سیاه سنگها) قرار دارد. با عبور از این ناحیه میتوان دو راه را در پیش گرفت. از طریق خط الراس و یا به شیوه تراورس زیر خط الراس، خود را به قله شاخک شرقی و پس از آن نیز به شاخک غربی برسانید.
صعود از دیواره: مسیر صعود دیواره که سختترین مسیر دسترسی به قلههای شاخک محسوب میشود در بخش دیواره شمالی علم کوه قرار گرفته است. مسیری که با عنوان دیواره زنده یاد جلیل کتیبهای مشهور است. برای صعود از این مسیر، باید به فنون دیوارهنوردی آشنایی داشته باشید و بر اجرای این فنون مهارت داشته باشید.
بعد از صعود دیواره شاخک به قله شاخک غربی خواهید رسید. تجمع قلههای شاخک در یکجا باعث میشود شما در کمترین زمان پنج قله بالای چهار هزار و هفتصد متری را صعود کنید.
بهترین فصل صعود به قله شاخک
بهترین فصل برای صعود به این قلل نیز همانند دیگر قلههای منطقه البرز، تابستان و بهار است. در واقع از اواخر فصل بهار تا نیمههای شهریور را میتوان به عنوان بهترین فصول صعود انتخاب کرد. شرایط آب و هوایی ویژه البرز، این منطقه کوهستانی زیبا را در در زمستان بسیار صعبالعبور و سخت میکند. به ویژه از مسیر دیواره شمالی علمکوه، که یکی از بلندترین دیوارههای کشور نیز به حساب میآید.
بدون دیدگاه