سنگنوردی کودکان
سنگنوردی کودکان یکی از جذابترین رشتههای ورزشی موجود در طبیعت برای این رده سنی است. بسیاری از کارشناسان معتقدند صخره نوردی کودکان و نوجوانان افزایش اعتماد به نفس را برای آنها به همراه دارد.
صعود از یک مسیر اسپرت و یا یک دیواره حتی برای بزرگسالان نیز اعتماد به نفس میآورد. چه رسد به کودکانی که تازه در حال آموختن هستند. برخی از ما از بدو تولد ترسهایی داریم که میتوان در کودکی با آنها مقابله کرد.
ترس از ارتفاع یکی از شایعترین ترسهایی است که امکان دارد با آن دست و پنجه نرم کنیم. اما صخرهنوردی، هنر مقابله با این ترس را به ما میآموزد. کودک کمکم مهارت مقابله با چنین ترسهایی را یاد گرفته و بعد از صعودی موفقیتآمیز به خود افتخار میکند.
از دیگر فواید سنگنوردی برای کودکان میتوان به هماهنگی دست، پا و چشم اشاره کرد. قدرت تمرکزی که در سنگنوردی و یافتن گیرهها در کنار بکارگیری تکنیکهای صعود خواهد آموخت. به کودک کمک میکند تا هماهنگی بین اعضای بدن را بهبود بخشد.
در سالهای اخیر والدین توجه بیشتری به ورزش کودکان داشتهاند. به همین دلیل کودکان ایران نیز همانند سایر کودکان و نوجوانان در کشورهای پیشرفته، بیش از پیش به این رشته ورزشی جذب شدند. بسیاری در سالنهای ورزشی مشغول آموزش هستند. برخی نیز در سایتهای سنگنوردی طبیعت تمرین میکنند.
از دیگر مزایای صخره نوردی برای کودکان میتوان به عجین شدن روح کودکی با طبیعت یاد کرد. در کنار فعالیت کامل بدنی و ورزشی کودکانه، شوق بودن در طبیعت را نباید نادیده گرفت. در سنگنوردی تمامی عضلات اصلی بدن درگیر میشود. هماهنگی و دقت در صعود نیز تمرکز کودک را افزایش میدهد.
درست دیدن و تصمیمگرفتن برای انجام حرکت و یا انصراف از آن قدرت تصمیمگیری فرد را نیز ارتقا میبخشد. این ورزش در کودکان و بزرگسالان همزمان استحکام، استقامت و انعطافپذیری را به همراه دارد.
مزایای سنگنوردی کودکان
پیشتر در خصوص افزایش اعتماد به نفس و اثرات تمرکزی و هماهنگی اعضای بدن گفته شد. کودکان با شروع رشته ورزشی سنگنوردی بازوها و حتی عضلات ریز در دستان خود را به کار میگیرند. این باعث افزایش استقامت بدنی و انعطافپذیری در کودکان میشود.
کودکان ایرانی میتوانند با آموختن این ورزش؛ به مهارت حل مساله نیز دستیابند. چون صعود، یک بازی جسمی و شاهکاری برای ارتقای توان ذهنی است. ابتدا کودک از هر روشی برای بالا رفتن از سنگ و صخره و موانع استفاده میکند.
اما به مرور زمان با آموختن تکنیکهای سنگنوردی، حرکتهای کارآمدتری را انتخاب میکند. و اینگونه مهارت حل مساله و برنامهریزی برای تقسیم قوای جسمی و تمرکز ذهنی را به راحتی در زندگی روزانه نیز به کار میگیرد.
بهترین سن برای شروع سنگنوردی کودکان
کودکی را تصور کنید که لبخند زنان از دیواره بالا میرود و مسیر سنگها را یکی پس از دیگری طی میکند. آهسته یاد میگیرد که چگونه تمرین و ممارست کار خود را بلد است و او را همچون یک انسان حرفهای میسازد.
بهترین سن برای آموزش به کودکان از سنین 4 و 5 سالگی است. اما آموزش سنگنوردی را باید از زمانی آغاز کرد که کودک به درستی حرکت دستو پاها را درک کند.
انجمن پزشکی کوهستان ایران معتقد است 3 تا 7 سالگی بهترین زمان آغاز صعود از دیوارههای سنگنوردی است. اما استثناهایی نیز وجود دارد. به طور معمول، نوزادان از 6 تا 9 ماهگی خزیدن را آغاز میکنند.
الی فارمر “Ellie Farmer” کودک سنگنوردی که از 8 ماهگی صعود از دیوارههای سنگی را آغاز کرد. زمانی که الی، حتی راه رفتن معمولی را نیاموخته بود. پدر و مادر “الی”، زاک و راشل “Rachael & Zak” کاشف و بارورکننده نبوغ این کودک هستند.
راشل تا سه روز مانده به زایمانش، دیوارهها را صعود میکرد. این تقریبا طبیعی بود که کودک در راه نیز به دنیا نیامده از صخرهها بالا برود…
بر اساس تحقیقات ورزشی صورت گرفته، سنین 7 تا 9 سالگی بهترین زمان برای ورزشهایی همچون ژیمناستیک و شنا است. سنین 9 تا 15 سالگی نیز زمانی است که کودکی که پا به بلوغ میگذارد مشخص کند چه ورزشی را دوست دارد و همان را پیگیری کند.
چرا ورزش و چرا سنگنوردی
اهمیت ورزش در دوران کودکی بسیار متفاوت از اهمیت آن در بزرگسالی است. ورزش برای کودکان بیشتر جنبه تفریح و بازی دارد و علاوه بر آن موجب تحرکات بدنی و جلوگیری از اضافه وزن زودرس خواهد شد.
سنگنوردی را میتوان از ورزشهایی دانست که به راحتی در دسترس و قابل اجرا است. همانطور که اشاره کردیم مزایایی بسیاری در کنار آمادگی جسمانی به همراه دارد. این فواید و مزایا موجب شده تا این ورزش بیش از پیش جذابیت یافته و کودک و نوجوان را برای زندگی آتی آماده سازد.
برای اطلاع از زیرساختهای موجود سنگنوردی در ایران اینجا کلیک کنید. ما در مجموعه آی ادونچر سعی داریم تا شما را با تمامی ورزشهای طبیعی آشنا کنیم. ما را به دوستانتان معرفی کنید.
سنگنوردی کودکان چه لوازمی لازم دارد؟
میتوان گفت تقریبا تمامی شرکتهای برجسته تولیدکننده ابزار سنگنوردی به فکر کودکان نیز بودهاند. برندهایی مانند پتزل، بلکدایموند، ادلراید، لسپورتیوا، لاوان، فیکس و …
لوازمی چون هارنس تمام تنه و نیم تنه کودکان، کفش سنگنوردی ویژه کودکان و کلاه ایمنی در بازار موجود است. حتی به تازگی چندین گروه تولیدی به فکر ایجاد صخرههای مصنوعی برای کودکان افتادهاند.
دیوارههای قابل نصب خانگی و حتی بزرگتر که در پاکها و مجامع عمومی قابل نصب میباشد در ایران افزایش یافته است. برخی از لوازم همچون طناب و ابزارهای میانی، صعود و فرود را نیز میتوان از لوازم بزرگسالان استفاده کرد.
تمامی ابزارهای یاد شده باید دارای استانداردهای جهانی باشد. بهتر است پیش از خرید هر کالا یا ابزار سنگنوردی با یکی از مربیان و اساتید این رشته ورزشی مشورت کنید.
بدون دیدگاه