مناطق سنگنوردی مازندران - دیواره علم کوه شمالی از کلاردشت

مناطق سنگنوردی مازندران - دیواره علم کوه شمالی از کلاردشت


مناطق سنگنوردی مازندران

مناطق سنگنودی مازندران به دلیل تنوع جغرافیایی بی نظیر این استان، می‌تواند یکی از بهترین مقاصد سفر سنگ شما باشد. از وجود معروف‌ترین دیواره ایران، علم کوه در این استان تا وجود دیواره‌های آموزشی، موجب شده تا مازندران به مامنی برای دیواره‌نوردان و سنگنوردان کشور تبدیل شود.

جغرافیای مازندران با وجود رشته کوه البرز به دو بخش زیبای جلگه‌ای و کوهستانی تقسیم شده و وجود دریاچه خزر این استان را به لحاظ تنوع زیستی جغرافیایی بسیار شگفت‌انگیز کرده است. از مراتع جلگه‌ای تا علفزار، بیشه کوهستان و جنگل، همه و همه در جغرافیای کوچکی به نام مازندران، جمع شده و این استان را به مهد گردشگری بدل ساخته است.

برای آشنایی با مناطق و سایت های سنگنوردی مازندران بهتر است ابتدا با جغرافیا و جنس سنگ‌های این ناحیه از کشور آشنا شویم و در ادامه مناطق سنگنوردی مازندران را با هم مرور کنیم.

مازندران کجا برم سنگنوردی یا کجا سنگنوردی کنم؟ شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد. اگر اهل مازندران هستید و یا قرار است به زودی به این استان سفر کنید و دلتان می‌خواهد تمرینات سنگنوردی را داشته باشید، حتما این مقاله را بخوانید. در این مقاله سعی داریم تا تمامی مناطق سنگنوردی موجود در مازندران را به شما معرفی کنیم. اگر نیازمند آشنایی بیشتر با هر یک از این مناطق و دریافت کروکی مسیرهای سنگنوردی مازندران هستید اینجا کلیک کنید.

جغرافیای طبیعی مازندران

مازندران از لحاظ طبيعي به سه قسمت: كوهستاني در جنوب، ميان‌بند در وسط و جلگه‌اي در شمال تقسيم مي‌شود. شيب ناهمواري‌هاي آن از غرب به شرق و به موازات درياي خزر پیش رفته و رشته كوه البرز با رودهاي كوچك و بزرگ، از غرب به شرق استان کشیده شدند. همانطور که می‌دانید بخشی از مازندران پوشیده از جنگل‌های هیرکانی است. اینجا با صدها گونه گیاهی منحصر به فرد، در جهان نیز معروف می‌باشد.

از سواحل شنی و پست نزدیک به دریا گرفته تا کوهستان‌های ناهموار و همیشه پوشیده از برف البرز که یکی از هفت آتشفشان معروف دنیا یعنی، دماوند را در خود جای داده است. بخش‌هایی از البرز غربی و شرقی در مازندران قرار دارد. البرز مرکزی نیز کاملا در دل این استان واقع شده است.

کوه‌های فرعی موجود در رشته کوه البرز از جنوب به شمال و یا به موازات دریا کشیده شده‌اند. بادله کوه، کوه چنگی و کوه سفید در شهرستان ساری از جمله بلندترین قلل فرعی این استان به حساب می‌آیند. از قله‌های معروفی که به موازات دریا قرار دارد، می‌توان سیالان و تخت سلیمان را نام برد. “قله شور” و “خرو نرو” در سوادکوه و “سیاه سنگ” نیز در شهرستان نوشهر واقع شدند.

رشته کوه البرز

  شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که رشته کوه البرز کجاست ؟ این رشته کوه در امتداد کشورهای آذربایجان، ایران، ترکمنستان و افغانستان واقع شده است. سلسه جبال البرز، جزوی از كوهزایی آلپ ـ هيماليا در آسيای غربی به شمار می‌رود و از شمال به منطقه كاسپين و از جنوب به فلات مرکزی ايران محدود می‌شود. بخش عمده رشته کوه البزر در شمال ایران و در کناره دریای مازندران قرار دارد و آب و هوای این منطقه را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.

البرز همانند سدی طبیعی، رطوبت دریای مازندران را در بخش شمالی محبوس کرده و به همین دلیل است که جبهه شمالی آن سر سبز و جبهه جنوبی‌اش خشک می‌باشد. جایگاه تاریخی رشته کوه البرز نیز کمتر از جایگاه گردشگری  و محیط زیست نیست. این رشته کوه نامش را از ترکیب دو واژه هَر و بُرز گرفته شده. هَر به معنای کوه و بُرز به معنای عظیم و بالا و بلند است. 

دماوند افسانه‌ای، در دل این رشته کوه قرار دارد و بلندترین قله ایران و بلندترین قله آتشفشانی خاورمیانه به حساب می‌آید. بخش عظیمی از این رشته کوه در استان‌های مازندران (بخشی از البرز شرقی، غربی و تمامی البرز مرکزی)، تهران، زنجان، قزوین و سمنان به چشم می‌خورد. بسیاری از قلل معروف موجود در این رشته کوه از مهمترین مقاصد ورزشکاران داخلی و خارجی است. دماوند، توچال، سیالان، شاه البرز، خلنو، علم کوه، دوبرار، سماسوس و پهنه حصار (پهنه سار) از این جمله است.

همانطور که از ابتدای مقاله مشخص است ما در این متن به معرفی مناطق سنگنوردی مازندران خواهیم پرداخت. یکی از مهمترین موضوعات مطرح در میان سنگنوردان شناخت جنس سنگ هر منطقه است. این شناخت از باب انتخاب ابزار تا حتی نوع تکنیک‌ و تاکتیک صعود، موثر بوده و برای سنگنودان و دیواره‌نوردان اهمیت دارد.

به‏ طور کلی می‌توان گفت ناهمواری‌های مازندران پوشیده از : سنگ‏‌‏‌های آهکی – گدازه‏‌‏‌های بالشی کرتاسه – ماسه‏‌سنگ‏‌ها – گرانیت رسوبی – سیلت سنگ‏‌‏‌های ژوراسیک – آبرفت‏‏‌‏‌های کواترنر و آهک‏‏‌‏‌های کرتاسه پسین است. افزون‏‌بر آن، واحد گدازه‏‏‌‏‌های بازالتی با ظاهر گدازه‏‏‌‏‌های بالشی در بخش شمال‌باختری منطقه دیده می‏‌شوند که به بخش پوسته‏‌ای مجموعه افیولیتی جنوب دریای خزر تعلق دارند.

دماوند:

این کوه سترگ، همانطور که پیش‌تر نیز به آن اشاره کردیم از جمله کوه‌های آتشفشانی است. مخروط شیب‌دار دماوند از جریان خاکستر و گدازه و به طور عمده از آندزیت و بازالت شکل گرفته است. گدازه‌های دوران زمین‌شناسی کواترنر و رسوبات ژوراسیک نیز در این قله مشاهده می‌شوند. دهانه قله دماوند، کوچک بوده و با رسوبات گوگردی، شبیه به یک تاج دیده می‌شود. چشمه‌های آب گرم و ذخایر معدنی تراورتن نیز در نزدیکی دهانه کوه وجود دارد. 

کوه دماوند به عنوان یکی از کوه‌های مازندران، با ویژگی آتشفشانی در نظر گرفته می‌شود. نزدیکی دهانه قله همزمان با انتشار گوگرد، بخاراتی نیز وجود دارد. این بخارات گوگردی در تاریخ 6 ژوییه 2007 شناسایی شدند.

علم کوه

علم کوه، بهشت سنگنوردان ایران در کلاردشت مازندران قرار دارد. کوهی که در دیواه شمالی با سنگ‌های گرانیتی متخلخل سربه‌فلک کشیده با رنگ حنایی، سالانه علاقمندان بسیاری را مجذوب خود می‌کند. نقشه زمین‌شناسی ایران نشان می‌دهد که علم کوه، عموما از سنگ‌های نفوذی درجه سوم ساخته شده. گرانیت، دیوریت و برخی از رسوبات تریاس و ژوراسیک در بافت این کوه مشاهده می‌شود.

آزاد کوه

هرچند که این کوه با صلابت شکل و شمایل صخره‌ای داشته و در ناحیه قله جنس سنگ‌هایش آهکی است، اما برای صعود به آن، تجهیزات فنی نیاز نیست. جنس سنگ این کوه در دامنه‌ها، ماسه سنگ بوده و سنگ‌های آذرین آتشفشانی نیز در آن دیده می‌شود. این کوه بر اثر فشار صفحات جنوبی البرز با دشت تهران شکل گرفته و هر ساله به علت همین فشارها، ارتفاعش افزایش می‌یابد.

آشنایی با مناطق سنگنوردی مازندران

دیواره سنگنوردی علم کوه

اگر بخواهیم مناطق سنگنوردی مازندران را از لحاظ جایگاه، محبوبیت و معروفیت به شما معرفی کنیم در راس تمامی این مناطق نام دیواره علم کوه می‌درخشد. منطقه سنگنوردی علم کوه یکی از بی نظیرترین مناطق سنگنوردی ایران بوده که با داشتن مسیرهای متعدد، یادمانی از دیواره‎‌نوردان برجسته داخلی و خارجی است.

در بخش شمالی دیواره علم کوه 34 مسیر وجود دارد که از گرده آغاز و تا انتهای دیواره سر به فلک کشیده گرانیتی ادامه می‌یابد. در دیواره غربی نیز پنج مسیر گشایش یافته است. این مسیرها توسط سنگنوردان داخلی و خارجی گشایش یافته و همه ساله پذیرای دیواره‌نوردان بسیاری از اقصی نقاط جهان است. برای آشنایی بیشتر با قله علم‌کوه و مسیر دیواره های علم کوه اینجا کلیک کنید.

منطقه سنگنوردی شکل شاه

سایت سنگنوردی شکل شاه که در تنگه‌ی تاریخی بندبریده شهرستان آمل قرار دارد، یکی از کامل‌ترین سایت های سنگنوردی مازندران و ایران به حساب می‌آید. این سایت سنگنوردی در میانه تنگ بندبریده قرار گرفته و بیش از 60 مسیر آماده‌ی صعود در اینجا، گشایش شده است.

سایت سنگنوردی شکل شاه سه قسمت یا زون دارد. زون پارکینگ با 9 مسیر، سایت اصلی یا سایت کتیبه، 29 مسیر و زون میعادگاه نیز دارای 25مسیر است. این مسیرها به صوت اسپورتی و دیواره آماده صعود بوده و سالانه علاقمندان بسیاری را به سوی خود جذب می‌کند. برای آشنایی بیشتر با این منطقه سنگنوردی و کروکی مسیرهای سنگنوردی شکل شاه، اینجا کلیک کنید.

منطقه سنگنوردی دزدک

سایت سنگنوردی دزدک یکی دیگر از سایت های سنگنوردی ایران است که در مازندران قرار دارد. این سایت در منطقه چلندر، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان نوشهر قرار گرفته و با فضای مطبوع جنگلی خود یکی از زیباترین مناطق سنگنوردی ایران است.

اگر اهل شمال باشید و بپرسید مازندران کجا برم سنگنوردی شاید بدون شک یکی از بهترین گزینه‌ها برای اوایل فصل تابستان همین ناحیه باشد. مسیرهای گشایش شده در سایت سنگنوردی دزدک کوتاه و بلند اسپرتی بوده و تا سال 1395 تعداد مسیرهای گشایش شده در این سایت طبیعی ورزشی 13مسیر بود. برای آگاهی از سایر اطلاعات این منطقه کلیک کنید.

دیواره سنگنوردی قلعه پایان

اگر به عنوان یک سنگنورد مبتدی کار را آغاز کرده‌اید و از خود می‌پرسید کجا سنگنوردی کنم ؟ شاید یکی از بهترین گزینه‌های انتخابی برای شما دیواره سنگنوردی قلعه پایان باشد. این دیواره سنگنوردی، در نزدیکی روستای قلعه پایان از توابع شهرستان گلوگاه قرار دارد.
این دیواره ، یکی از مناطق طبیعی سنگنوردی آموزشی در کشور است و ده مسیر آموزشی اسپورتی دارد که برای صعود آن‌ها، یک طول طناب 50متری لازم دارید. برخی از مسیرهای گشایش شده نیز به صورت ترد صعود می‌شوند. از اینجا قلعه پایان را بیشتر بشناسید.

 

مدرسه سنگنوردی لهاش

این سایت ورزشی طبیعی، با همت خانواده شادالله قبادی مدیر باشگاه کوهنوردی آرش بابل در دهه 80 قرن 14خورشیدی ایجاد شدو با نام مدرسه سنگنوردی آرش نیز مشهور است. سایت سنگنوردی لهاش به عنوان یک سایت طبیعی آموزشی در حال بهره‌برداری است و سالانه تعداد زیادی از سنگنوردان را به خود جذب می‌کند.

این سایت سنگنوردی دارای 12مسیر کوتاه اسپورتی بوده که تمامی مسیرهای موجود در 15 اسفندماه 1393 ریبولت و استانداردسازی شدند. برای آشنایی بیشتر با سایت سنگنوردی لهاش اینجا کلیک کنید.

 

منطقه سنگنوردی ورسک

یکی دیگر از مناطق سنگنوردی مازندران که بسیار معروف و جذاب است، منطقه سنگنوردی ورسک می‌باشد. این سایت سنگنوردی در نزدیکی روستای ورسک از توابع شهرستان سوادکوه مازندران قرار گرفته و همه ساله پذیرای گردشگران داخلی و خارجی است.
سایت سنگنوردی ورسک دارای دو زون شمالی و جنوبی است. در زون شمالی 9مسیر و در زون جنوبی 13مسیر کوتاه اسپرتی و بلند وجود دارد. مسیرهایی که با درجه سختی‌های متنوع از 5.10A تا 5.12C می‌باشد. برای اینکه ورسک را بیشتر بشناسید اینجا کلیک کنید.

 

سایر مناطق سنگنوردی مازندران

دیواره سنگنوردی شاهدژ: از دیگر مناطق سنگنوردی مازندران می‌توان به دیواره شاهدژ در کیاسر اشاره کرد. تنها مسیر موجود در دیواره شمال غربی شاهدژ، بانام سارینا در سال 1399 با پنج طول و ارتفاع 105 متری با درجه سختی 5.12a گشایش شد. در ضلع جنوبی و جنوب شرقی این دیواره نیز مسیرهایی وجود دارد. دو مسیر با نام غار شاهدژ1 و 2 با درجه سختی 5.9 و ارتفاع 100 و 70 متری و یک مسیر نیز بانام کرده شاهدژ در ضلع جنوبی قرار دارد.
مسیر کرده شاهدژ دارای 400متر ارتفاع بوده، 9طول صعود دارد و درجه سختی صعودش 5.10a می‌باشد. این مسیرها در سال‌های 86 – 89 و 98 گشایش یافته است.
دیواره مارکوه: از دیگر مناطق سنگنوردی مازندران می‌توان به دیواره مارکوه اشاره کرد. این دیواره در رامسر قرار دارد و بر اساس آخرین اطلاعات منتشر شده از سوی هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی مازندران دارای 8 مسیر سنگنوردی اسپورتی است. درجه سختی صعود این مسیرها از 5.10a تا 5.11a می‌باشد.
دیواره سنگنوردی توبن: از دیگر سایت های سنگنوردی مازندران است. سایت سنگنوردی توبن در تنکابن واقع شده و دارای 14 مسیر اسپورتی است. درجه سختی صعود این مسیرها از 5.10a تا 5.12c می‌باشد.
دیواره سنگنوردی نمازکوه: این دیواره در منطقه شاهان دشت قرار دارد. بر اساس آخرین اطلاعات منتشر شده از سوی هیات استان مازندران یعنی خرداد 1402، دو مسیر در این دیواره گشایش یافته که یکی نیمه تمام است و دیگری با نام عقاب‌ها قابل صعود می‌باشد. مسیر عقاب‌ها، 280متر ارتفاع داشته و درجه سختی صعودش 5.12a است.
دیواره سنگنوردی گل اندام: منطقه سنگنوردی گل اندام در منطقه هراز قرار دارد. در بخش شرقی و شمالی مسیرهایی گشایش یافته و قابل استفاده است. در رخ شرقی دیواره گل اندام مسیرهای فی‌البداهه و مازندران قرار دارد. این مسیرها به ترتیب در 1399 و 1388 گشایش شدند. هردو مسیر ترد بوده و فی‌البداهه 5.10d و 250 متری است. مازندران نیز 5.10c بوده و 116متر دارد.
در رخ شمالی دیواره گل اندام دو مسیر قباد و گل آرا دیده می‌شود که اولی 250متری بوده و 5.11c است و دومی 305متر و 5.12a است. این دو مسیر در سال‌های 1400 و 1399 گشایش شدند.
دیواره اسپهبد خورشید: این دیواره در سوادکوه قرار دارد و یک مسیر در آن گشایش یافته. این مسیر در سال 1386 و بانام خوشید گشایش شد. 110متر دارد و مصنوعی صعود می‌شود. گرید صعود به آن A1 است.
در کوتاه‌ترین زمان ممکن و به زودی این مسیرها و مناطق را نیز برای آشنایی بیشتر شما عزیزان به صورت مفصل معرفی خواهیم کرد.

از تمامی اساتید، گشایش‌کنندگان و علاقمندانی که به تازگی مسیرها را صعود کرده‌اندتقاضا داریم: آخرین تغییرات صورت گرفته را به ما اطلاع دهید تا به‌روزترین اطلاعات، در اختیار همگان قرار گیرد.

کروکی مسیر ورزش‌های طبیعی را در آی ادونچر پیدا کنید.

اطلاعات منتشر شده در تارنمای ما با حفظ حسن نیت و بر اساس آخرین شرایط موجود در مناطق، تهیه شده است. اما، باید این نکته را در نظر داشت که سایت‌های ورزشی موجود در طبیعت، به فراخور گذر زمان و موثر از شرایط جوی و مداخلات انسانی، همواره در معرض تغییرات خواهند بود. کاربران مجاز نیستند محتوای موجود در سایت را با مقاصد تجاری و حتی غیر تجاری بدون ذکرنام تارنمای آی‌ادونچر بازنشر بدهند. هر گونه کپی برداری از محتوای وب سایت پیگرد قانونی خواهد داشت. تارنمای ما هیچگونه مسئولیتی در برابر تبعات ناشی از هر گونه استفاده از مضامین این وب سایت، توسط اشخاص را بر عهده ندارد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *