
صعود به سبلان سومین کوه ایران
صعود به سبلان سومین کوه ایران از زیباترین و خاطرهانگیزترین برنامهها است. این قله که 4هزار و 815 متر ارتفاع دارد در شمال غربی ایران و در استان اردبیل قرار گرفته است.
کوهستان سبلان دارای چندین قله معروف بوده که مرتفعترین آنها را سلطان مینامند و قلههای دیگر آن با نام (هره لر) (کسری) (بالا سبلان) و (بابا مقصود) مشهورند. این کوه تشکیلاتی از ارتفاعات متعدد است که به موازات ارسباران کشیده شده.
امتداد آن شرقی–غربی بوده و از شرق و شمال و جنوب کوهی به نام قوشه داغ آن را به رشته کوه ارسباران متصل میکند. در جنوب نیز، کوه بزقوش، که از سمت جنوب غربی به کوهستان سهند مربوط میشود، به چشم میخورد. قسمت شرقی سبلان، به قله آتشفشان سبلان که در بلندای 4815 متری قرار دارد، منتهی میشود. تمامی قلههای موجود در سبلان در تمامی فصول سال پوشیده از یخ و برفهای دایمی است.
ار جبهه غربی قله سلطان و در نزدیکی جانپناه، تخته سنگی شبیه به عقاب قرار دارد که به مرور زمان به نماد قله سبلان تبدیل شده است. این قطعه سنگ به شکل عقابی نشسته است که سرش را به سوی شرق چرخانده. در مسیر صعود از یال شرقی (پناهگاه) سنگهایی به شکل روباه، کبوتر کاکلی و شاه و ملکه نیز وجود دارد و در مسیر پرچمهای راهنما نصب شدهاند. بعضیها این قله را به ساوالان نیز میشناسند.
حتما میدانید این نقطه از کشور یکی از غنیترین و بکرترین طبیعت ایران به شمار میآید. این منطقه به لحاظ موقعیت اقلیمی خاص، پوشش گیاهی متنوع و حیات وحش یکی از مناطق غنی زیست محیطی ایران است. بیشترین پراکندگی حیات وحش کوه سبلان در منطقه شیروان درهسی است. این دره عظیم و مهیب که یکی از بکرترین طبیعت منطقه را دارد در ارتفاع دو هزار و ۲۰۰ متری واقع شده و ۷۵ کیلومترمربع مساحت دارد.
دره شیروان یکی از یازده زیستگاه وحشی کشور است. شیروان دره سی از قسمت جنوب به دامنه شمالی سبلان (هرم)، از شرق به جاده لاهرود – شابیل، از غرب به هوشنگ میدانی و از شمال به زمینهای روستای قلچقلو منتهی میشود. به دلیل این غنای زیستی است که باید برای صعود به این قله بسیاری از نکات زیست محیطی را رعایت نمود.
سومین قله بلند ایران کجاست؟
همانطور که قبلا گفته شد این قله در استان اردبیل واقع شده. طول و عرض جغرافیایی 47 درجه و 50 دقیقه شرقی و 38 درجه و 17 دقیقه شمالی. صعود به این قله که میتوان آن را جزو 1515 قله برجسته دنیا دانست خیلی راحت نیست. مخصوصا صعود زمستانه به قله نیازمند آمادگی جسمانی و دانش فنی پیمایش در برف و یخچالها است.
کوهنوردی در یک کوه آتشفشان ایرانی که نیمه فعال میباشد. برای هرکسی میتواند جذاب و خاطرهانگیز باشد. بالای قله آن دریاچهای کوچک وجود دارد که چشم هر بینندهای را خیره میکند. عمق دریاچه ساوالان به درستی مشخص نیست. اما این ناحیه به خاطر وجود آبگرمهای طبیعی در دامنه کوه، مورد توجه بسیاری از گردشگران به ویژه کوهنوردان و طبیعتگردان است.
بر بلندای قله سبلان، دریاچهای وجود دارد که زیبایی و اعجاز آن را به عنوان یک کوه آتشفشان دوچندان ساخته است.آبی که در این دیاچه وجود دارد در تمامی ماههای سال حتی مرداد ماه سرد است. دریاچه به قطر ۱۴۵ و ۸۰ متر و عمق تقریبی ۴۰ متری است و سطح دریاچه همواره یخزده است به استثنای فصل تابستان.
با بررسی نقشه قله سبلان دریافتیم که این کوه عظیم نزدیک به 60کیلومتر طول و 45 کیلومتر پهنا دارد. دامنههای قله از چهار طرف به شهرستانهای مختلفی مشرف است. مشکین شهر و اهر در شمال، تبریز در غرب، سراب در جنوب و اردبیل در شرق این کوه قرار دارد.
این کوه آتشفشان در فهرست آثار طبیعی ملی کشور به ثبت رسیده و سند مالیکت آن از ارتفاع بالای سه هزار و ۶۰۰ متری با وسعت شش هزار و ۲۰۰ هکتار به نام سازمان حفاظت محیط زیست ایران صادر شدهاست. سند رسمی قله سبلان نیز در اسفند ۱۳۹۹ نیز برای جلوگیری از کوهخواری و تصرفات غیر قانونی، توسط اداره کل منابع طبیعی استان اردبیل پیگیری و ثبت شد. این سند به مساحت 974 هزار هکتار و به شعاع ۱۰ کیلومتری از ییلاقات صادر شد. پیرو صدور این سند مراحل ثبت در فهرست یونسکو را نیز فراهم آوردند.
برای آشنایی با ژئوپارکهای ایرانی ثبت شده در فهرست جهانی یونسکو اینجا کلیک کنید.
مسیرهای صعود به سبلان
به صورت کلی برای صعود به این قله، سه مسیر وجود دارد:
مسیر شمالشرقی: مسیری رایج برای کوهنوردان به شمار میآید. این مسیر از آبگرم شابیل واقع در جنوب شهر لاهرود در جاده اردبیل به مشکینشهر آغاز میشود. کوهنوردان برای صعود به این قله، مسیر یال شرقی را طی میکنند. با عبور از پناهگاه به قله میرسند. پناهگاه تا قله کاملا پاکوب بوده و مشخص است. در طول مسیر صعود نیز پرچمهای راهنما وجود دارد.
مسیر غربی: از پای دریاچه “قره گل” شروع میشود. سپس از گذر از قله “هرم چال” و یخچال عظیم هرم، به جانپناه غربی و سپس قله میرسد.
مسیر جنوبی: مسیری که از سمت جنوب قله آغاز میشود. در نزدیکی قله به وسیله یال شرقی به قله منتهی شده و در این مسیر جانپناهی وجود ندارد. این جبهه سختترین راه صعود به قله ساوالان میباشد. این ناحیه از سنگهای بزرگ تشکیل شده. پیست اسکی آلوارس که یکی از مجهزترین پیستهای اسکی ایران است در این مسیر قرار دارد.
در ادامه کروکی دو مسیر شمال شرقی و غربی را با ارائه تصویر هوایی از گوگل در اختیار شما عزیزان قرار دادهایم.
کروکی مسیر صعود به قله
ترک مسیر صعود ساوالان
بهترین فصل صعود به سبلان
بهترین فصل صعود به قله ساوالان فصل تابستان است. ماههای تیر، مرداد و اوایل شهریور حجم برف بر روی قله به حداقل میرسد. این هنگام بهترین ماههای صعود به سومین کوه ایران میباشد. صعود زمستانه به سومین کوه کشور از صعودهای شاخص به حساب میآید. برای چنین صعودی باید باد شمال زمستانه را در نظر داشته باشید. دسترسی به جانپناه شرقی و غربی همراه با برفکوبی سنگین خواهد بود.
برای صعود زمستانه به این قله حتما باخود وسایل نجات اضطراری، بیواک و کمکهای اولیه را همراه داشته باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص منطقه سبلان اینجا ضربه بزنید.
بدون دیدگاه